20 września 2012

TORCIK BEZOWO-BISZKOPTOWO-CYTRYNOWY (I PO WAKACJACH)

Biszkopt czekoladowy z bezą i cytrynowym kremem 



Tak więc wróciłam! 
A razem ze mną przepisy i pomysły nowe dania/przysmaki :-) 
Muszę jednocześnie przyznać, że smaki Portugalii nie powaliły mnie na kolana, niestety :-( (choć pojawiło się kilka perełek, o których już niedługo :-)) 

A dziś na osłodę przepis na najbardziej cytrynowy tort, jaki w życiu jadłam! Niezwykle orzeźwiający i baaardzo mokry, rozpływający się w ustach :-) 
Świetnie łączy się z kakaowym biszkoptem i słodką bezą. 
Po raz drugi w życiu robiłam lemon curd i muszę przyznać, że w końcu się do niego przekonałam (ostatni mój wypiek z tym kremem to tarta cytrynowa z bezą). 
Złożenie tortu nie obyło się bez dwukrotnego czytania książki, ponieważ pojawiły się dwie niejasności autora :-) 
Jednak bez obawy polecam przepis, bo zawiera już wszystkie poprawki :-) 
Tort świetny na rodzinne spotkania (jest bardzo podzielny). I bardzo szybko znika... :-) 



Biszkopt kakaowy:
  • 3 jajka, oddzielnie białka i żółtka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • 60 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie)
  • papier do pieczenia
  • odrobina masła do posmarowania brzegów tortownicy
  • odrobiną mąki do wysypania brzegów tortownicy
  • tortownica o średnicy 20 cm
Brzegi tortownicy posmarować odrobiną masła i wysypać mąką (nadmiar usunąć), dno wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
Łyżka po łyżce dodawać cukier puder, ubijać przez 6 minut, aż masa wyraźnie się napowietrzy i zgęstnieje.  
Teraz kolejno dodać żółtka i pastę waniliową (jeśli używamy), ubijać przez następne 7 minut. 
Mąkę pszenną wymieszać z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. 
Przesiać do masy jajecznej.
Wymieszać przez 30 sekund mikserem ustawionym na najniższe obroty (delikatnie, aby masa nie straciła powietrza i była puszysta). 
Przełożyć do przygotowanej tortownicy, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175 ºC przez ok. 20-25 minut (ciasto powinno odstawać od brzegów tortownicy). 
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone (patyczek wyjęty z ciasta powinien być suchy).
Wystudzić na kratce kuchennej.
Ciasto powinno odpocząć przez min. 3 godziny, a najlepiej przez całą noc (wtedy podczas krojenia nie kruszy się). 
Przekroić poziomo na trzy części. 
Nasączyć ponczem. 


Poncz:
  • 1/4 szklanki przegotowanej, zimnej wody
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • kieliszek wódki (opcjonalnie) 
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 


Blaty bezowe:
  • 100 g cukru pudru
  • białka z 2 jaj
  • szczypta soli
  • papier do pieczenia
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać po łyżce cukier i ciągle ubijać, dopóki masa nie stanie się sztywna i błyszcząca (cukier powinien się rozpuścić). 
Piekarnik nagrzać do temperatury 150 ºC.
Na papierze do pieczenia narysować ołówkiem 2 koła o średnicy ok. 20 cm, oddalonych od siebie o 5 cm. Położyć na blachę do pieczenia.  
Masę podzielić na 2 części. Każdą z nich wyłożyć na papier z narysowanymi kołami, łyżką zrobić wzniesienia z piany. 
Wstawić do gorącego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 ºC.
Piec, a raczej suszyć bezy przez ok. 1 godzinę (do momentu uzyskania chrupkości). 
Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozostawić bezy na kolejne 30 minut. 
Ostudzić na kratce kuchennej. 
Delikatnie, podważając nożem, zdjąć bezy z papieru. 


Krem cytrynowy (lemon curd): 
  • 3 duże i świeże jajka
  • 100 g cukru
  • skórka otarta z 2 cytryn (umytych i wyparzonych, bez białych części) 
  • 125 ml soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 120 g masła, pociętego na małe kawałki 
Jajka sparzyć wrzącą wodą i dokładnie umyć. 
W rondlu z grubym dnem ubić jajka z cukrem na puszystą masę (ok. 5 minut). 
Następnie dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać. 
Całość postawić na średnim ogniu i ciągle mieszając doprowadzić do zgęstnienia masy (powinna mieć konsystencję lekkiego budyniu), zdjąć z ognia. Można użyć termometru cukierniczego (zdejmujemy z ognia jak osiągnie 80 ºC). 
Teraz, kawałek po kawałku, dodać masło i ciągle mieszać, dodając następną porcję po stopieniu i dokładnym wymieszaniu poprzedniej. 
Masę ostudzić w zimnej kąpieli wodnej, szczelnie zakryć i wstawić do lodówki na godzinę. 

Dodatkowo:
  • 180 ml śmietanki tortowej 30% tł. 
  • płatki migdałów do posypania wierzchu (100 g) 
Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno (uważając, aby się nie zwarzyła) 

Złożenie tortu:
Na paterę wyłożyć jeden blat biszkoptowy, nasączyć 1/3 ilości ponczu, przykryć blatem bezowym. Na bezę wyłożyć 1/2 część kremu cytrynowego. 
Lemon curd przykryć kolejnym biszkoptem, nasączyć i położyć bezę. Na wierzchu bezy rozsmarować pozostałą część kremu cytrynowego i przykryć ostatnim biszkoptem i nasączyć. 
Wierzch i boki posmarować ubitą śmietanką, posypać płatkami migdałowymi. 
Schłodzić w lodówce przez min. 2 godziny. 



Smacznego!

Inspiracje: "Złota księga czekolady" praca zbiorowa (przepis i sposób przygotowania zmodyfikowany i lekko odchudzony)

13 komentarzy:

  1. Ewa i 2,2 kg Rzodkiewka20 września 2012 15:27

    Wróciliście! :) I jak cytrynowo-słodko ;-) Czekam na opis tych "perełek". Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały tory, uwielbiam cytrynowe smaki, również czekam na te portugalskie perełki, bo jest to kuchnia mało mi znana a chętnie się czegoś dowiem, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda tak niesamowicie dostojnie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za miłe słowa :-) Zabieram się za opis smaków podróży, bo jest tego dużo :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny blog, muszę częściej do ciebie zaglądać:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Basiu torcik jak z bajki! Ja jutro zamierzam robić coś torcikowo podobne, ale raczej coś skromnego planuję :) Czekam na portugalskie perełki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyczekiwałam Twojego powrotu! :) bez dwóch zdań jesteś świetną inspiracją!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda super, ale już myslę ile kalorii ma to pyszne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wow,ale cudo!
    coś dla fanów hand made:)
    http://mini-bazarek.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń