7 marca 2013

TARTA LIMONKOWA

Tarta pachnąca limonkami i cytryną, pomysł Nigelli Lawson 



Ciasto do przygotowania w 15 minut, super pomysł na sobotnie popołudnia! 
Spód to herbatniki zmiksowane z masłem, czekoladą i odrobiną kakao, a masa to mleko skondensowane napowietrzone bitą śmietaną, z mocno wyczuwalnym smakiem limonek (w mojej wersji także cytryn). Wbrew pozorom nie potrzebuje żadnych dodatkowych usztywniaczy i świetnie zastyga w lodówce. Całość najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej (aby całą noc tężało w lodówce). 
Przepis lekko zmodyfikowałam (aby spód był zwarty, a masa puszysta), nie używając do przygotowania malaksera (i radząc sobie innymi, łatwo dostępnymi utensyliami). 
Zdecydowanie polecam, jeśli lubicie lody o smaku cytrusowym (masa smakuje bardzo podobnie)! 




Składniki spodu:
  • 300 g ciasteczek pełnoziarnistych w polewie czekoladowej
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g masła
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • dodatkowo: 
  • tortownica o średnicy 24 cm lub forma do tarty o średnicy 23 cm 
  • papier do pieczenia
Dno tortownicy lub formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło roztopić z czekoladą, ostudzić.
Ciasteczka przełożyć do woreczka na mrożonki, rozgnieść wałkiem do uzyskania proszku, wymieszać z kakao. 
Dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem, wymieszać. 
Przełożyć do przygotowanej tortownicy, wcisnąć w dno. 
Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy limonkowej. 
(Nigella wrzuca herbatniki, kakao, masło i czekoladę do malaksera i miksuje, do uzyskania masy przypominającej "wilgotny piasek") 




Masa limonkowa: 

  • 400 g mleka słodzonego skondensowanego, schłodzonego 
  • 2 łyżki drobno otartej skórki z limonki (wyparzonej i bardzo dokładnie umytej, bez białych części) 
  • 175 ml soku z limonki (potrzeba ok. 4 limonek, ja wymieszałam pół na pół z sokiem z cytryny)
  • 300 ml śmietanki kremówki 30 % tł., bardzo dobrze schłodzonej 
  • dodatkowo:
  • 50 g gorzkiej czekolady, startej na tarce, do posypania wierzchu ciasta 
Mleko wymieszać z sokiem z limetki (na początku masa będzie rzadka, ale w trakcie mieszania wyraźnie zgęstnieje). 


Śmietankę ubić na wpół sztywno (powinna opadać z łyżki). Dodać do masy mleczno-limonkowej w dwóch porcjach, za każdym razem delikatnie i dokładnie wymieszać. 
Wyłożyć na przygotowany wcześniej spód ciasteczkowy. 
Wstawić do lodówki do schłodzenia na całą noc lub minimum 4 godziny. 

Smacznego!




Inspiracje: Nigella Lawson (przepis i sposób przygotowania zmodyfikowany) 

9 komentarzy:

  1. Wygląda super! A skoro zaliczam się do tych, którzy lubią lody cytrynowe, na pewno by mi posmakowała!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pomysł na ciasto, zdjęcia bardzo apatyczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniala tarta Basiu :) Ja mam wlasnie w szafce puszke mleka, z ktora nie wiedzialam co zrobic. Chyba sie skusze :))

    Pozdrowienia cieple :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała tarta, tak bym zjadła ale nie mam w domu akurat większości składników, muszę czekać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fenomenalna! Mój ulubiony smak!!! Piękny talerz!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna, orzezwiajacy smak, ciekawie prezentuje się kilka warstw w pucharku;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :-)
      Pozdrawiam serdecznie!
      Basia

      Usuń