31 stycznia 2014

ROLADA CYTRYNOWA

Idealne ciasto na weekend :-) 



Jeśli szukacie przysmaku na weekend to to jest właśnie TO :-) 
Delikatny, rozpływający się biszkopt i mocno cytrynowy krem, uzupełniony polewą z mlecznej czekolady.
Dodatkowa zachęta nie jest już potrzebna, prawda? 
Zdecydowanie polecam! 





Biszkopt waniliowy:
  • 3 jajka, oddzielnie białka i żółtka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • 75 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie)
  • papier do pieczenia (dobrej jakości, najlepszy pergamin brązowy) 
  • czysta ściereczka kuchenna
  • duża blacha piekarnikowa (35 cm x 40 cm) 


Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
Łyżka po łyżce dodawać cukier puder, ubijać przez 6 minut, aż masa wyraźnie się napowietrzy i zgęstnieje.  
Teraz kolejno dodać żółtka i pastę waniliową (jeśli używamy), ubijać przez następne 7 minut. 
Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. 
Przesiać do masy jajecznej.
Wymieszać przez 30 sekund mikserem ustawionym na najniższe obroty (delikatnie, aby masa nie straciła powietrza i była puszysta). 
Przełożyć do przygotowanej blachy, delikatnie i równomiernie rozsmarować na całej powierzchni. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175 ºC przez ok. 15 minut (ciasto powinno odstawać od brzegów). 
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone (patyczek wyjęty z ciasta powinien być suchy).
Wystudzić na kratce kuchennej przez 5 minut. 
Z ciepłego ciasta zdjąć papier, ciasto przełożyć na czystą ściereczkę, wierzch przykryć arkuszem papieru do pieczenia i całość zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu. 
Pozostawić do ostudzenia (ok. 1,5 godziny, moje czekało tak do następnego dnia). 

Poncz:


  • 100 ml zimnej, przegotowanej wody
  • 50 ml wódki (lub wody w wersji bezalkoholowej)
  • 1 łyżka cukru

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 



Krem cytrynowy (lemon curd): 
  • 2 duże i świeże jajka
  • 70 g cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny (umytej i wyparzonej, bez białych części)
  • 80 ml soku z cytryny 
  • 80 g masła, pociętego na małe kawałki 


Jajka sparzyć wrzącą wodą i dokładnie umyć. 
W rondlu z grubym dnem ubić jajka z cukrem na puszystą masę (ok. 3 minuty). 
Następnie dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać. 
Całość postawić na średnim ogniu i ciągle mieszając doprowadzić do zgęstnienia masy i jej wrzenia (powinna mieć konsystencję lekkiego budyniu), zdjąć z ognia.
Teraz, kawałek po kawałku, dodać masło i ciągle mieszać, dodając następną porcję po stopieniu i dokładnym wymieszaniu poprzedniej. 
Masę ostudzić w zimnej kąpieli wodnej, szczelnie zakryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny. 
Odważyć 150 g tak przygotowanego curdu, resztę zjeść (np. z naleśnikami lub na chałce). 


Krem cytrynowo-śmietankowy:
  • 150 g serka mascarpone
  • 50 ml śmietanki 30% tłuszczu, bardzo mocno schłodzonej
  • 150 g lemon curdu 


Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać śmietankę i ubić mikserem przez 1 minutę. 
Następnie dodać lemon curd i ponownie zmiksować przez 2 minuty. 
Od razu złożyć roladę. 



Ciasto biszkoptowe delikatnie odwinąć z papieru i ściereczki.
Położyć na stolnicy lub desce.

Równomiernie nasączyć ponczem. 
Posmarować przygotowanym kremem, zwinąć wzdłuż dłuższego boku. 
Wstawić do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Polać polewą czekoladową.  Schłodzić. 
Kroić bardzo ostrym nożem.  




Polewa czekoladowa: 

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 70 g czekolady mlecznej
  • 50 ml smietanki 30%tłuszczu, słodkiej
  • 50 g masła, miękkiego
  • 30 ml rumu
  • 1 łyżka miodu, płynnego
Czekolady połamać na kostki, włożyć do miski. W garnku lub rondelku zagotować wodę. Miskę z czekoladą ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą w taki sposób, aby oda nie dotykała dna miski. Rozpuścić czekoladę. 
W międzyczasie zagotować śmietankę i gorącą wlać do roztopionej czekolady, wymieszać. 
Dodać masło, wymieszać, wlać rum i miód, jeszcze raz wymieszać. Polewę lekko ostudzić i polać nią roladę (można ją ubić mikserem przez 1 minutę, aby była napowietrzona). 

Smacznego! 

Inspiracje: Magazyn "Kuchnia" 10'2013 przepis na ganasz rumowy (znacznie zmodyfikowałam) 

5 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie, a ja nigdy nie piekłam rolady hmm ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda, właśnie potrzebowałam takiego przepisu na polewę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna - i ten krem, i polewa... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń