29 kwietnia 2014

SZARLOTKA MARCEPANOWA

Najlepsze ciasto na poprawę humoru



Szarlotka zawsze rozweseli mój dzień. Kojarzy się bardzo domowo i ciepło. Niesamowicie pachnie.
Kiedy wyjmuję gorącą z piekarnika nie mogę się doczekać, kiedy ostygnie, i zdarza się, że często kroję jeszcze taką gorącą, aby jej kawałek szybciej ostygł. Albo skubię wierzch z kruchego ciasta, które jaszcze szczypie ciepłem w język...Myślę, że nic tego nie zmieni ;-)
Dziś przedstawiam szarlotkę w nowej, marcepanowej, odsłonie. Powstała przez przypadek, gdy zobaczyłam w lodówce marcepan błagający o zużycie. Okazało się, że marcepan, jabłka, cynamon i kruche ciasto stanowią niezłą kombinację. Dodatkowo migdałowy smakołyk świetnie się zapieka i rumieni.
Zdecydowanie polecam!




Masa jabłkowa:
  • ok. 1,5 kg jabłek (najlepsze to antonówki lub szare renety)
  • ok. 4 łyżki cukru
  • cynamon do smaku


Jabłka umyć, obrać, wyjąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki (im mniejsze tym lepiej, ale jabłka i tak rozpadną się pod wpływem temperatury). 
Przesypać do garnka z grubym dnem, dodać cukier i smażyć na dużym ogniu, ciągle mieszając, do momentu uzyskania dość gęstej konsystencji. 
Doprawić do smaku cynamonem. 
Ostudzić. 


Składniki ciasta: 
  • 200 g mąki pszennej, przesianej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli 
  • 60 g cukru
  • 50 g tartego marcepanu lub masy marcepanowej (bez czekolady)
  • 160 g masła, schłodzonego
  • 2 żółtka dużych jajek
  • papier do pieczenia
  • forma do tarty o średnicy ok. 25 cm
  • dodatkowo: 30 g mielonych migdałów do wysypania spodu ciasta
  • 150 g marcepanu lub masy marcepanowej
  • 2 jabłka z czerwoną skórką do ozdobienia wierzchu

Mąkę, sól, marcepan i cukier wymieszać, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i rozdrobnić palcami, do uzyskania kruszonki. 
Dodać żółtka i bardzo szybko zagnieść ciasto. 
Szczelnie owinąć folią i włożyć do lodówki do schłodzenia (na minimum 2 godziny, można na całą noc). 
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć nim dno i boki formy (wysoko). 
Ponakłuwać widelcem, schłodzić przez 30 minut w lodówce.  
Piekarnik rozgrzać do 180 ºC
Wstawić formę z ciastem i podpiec przez 15 minut.
Wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić. 
Ciasto posypać mielonymi migdałami, na to zetrzeć połowę masy marcepanowej, wyłożyć przygotowane wcześniej nadzienie jabłkowe. 
Jabłka umyć, przepołowić, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki. Ozdobić nimi wierzch ciasta dookoła formy w taki sposób, aby plasterki zachodziły na siebie.
Środek ciasta ozdobić resztą tartego marcepanu. 
Ponownie wstawić do gorącego piekarnika i piec przez następne ok. 30 minut w temp.180 ºC
Ostudzić na kratce kuchennej. 
Najlepsze jest lekko ciepła szarlotka podana z łyżką bitej śmietany.



Smacznego! 

2 komentarze: