12 marca 2017

TRUSKAWKOWO-IMBIROWY TORCIK HORTEX

Mus z białej czekolady z truskawkami i imbirem w postaci kul oblanych musem truskawkowym, z cytrynowym biszkoptem i chrupiącym karmelem




Lato to słońce i mnóstwo pozytywnej energii. To ogrody pełne warzyw i dojrzewających w słońcu owoców. To kosze wypełnione po brzegi witaminami. To przede wszystkim bose stopy na zmoczonej rosą  trawie, kiedy szukam i wypatruję pierwszych w tym sezonie truskawek. Piękne białe kwiaty i pszczoły latające dookoła zwiastują prawdziwą eksplozję soczystych łakoci. 
Gdy pojawiają się te pierwsze, największe i najbardziej słodkie owoce, to mogłabym je jeść na śniadanie, obiad i kolację. Ze śmietaną (lub jogurtem w wersji "na diecie" ;-)). Z cukrem lub bez. Ważne, że pełnymi garściami i bez końca. Razem z Mamą zamykam w słoikach te aromatyczne letnie smaki, żeby w zimie cieszyć się promykami lata. Część zamrażam, choć muszę przyznać, że tej zimy wszystkie truskawki zjedliśmy, zanim zima się na prawdę rozpoczęła :-) 
Na szczęście w takich chwilach ratują mnie mrożonki Hortex! Pełnia smaku i aromatu! 
Dziś jedliśmy takie oto pyszne mini torciki truskawkowe; mus z białej czekolady, truskawek i imbiru zamknęłam w małych półkulach oblanych czerwonym musem z samych truskawek, a pomiędzy nimi spoczywa miękki i delikatny biszkopt cytrynowy. Wierzch to chrupiący karmel i piękne płatki jadalnych bratków! 
Z pozostałej garści owoców przygotowałam koktajl z mlekiem migdałowym i ananasem, który teraz właśnie piję. A więc na zdrowie! 

Smacznego! 




Składniki na 4 desery


Cytrynowy biszkopt:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 90 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • skóka otarta z 1/3 cytryny (sparzonej i dokładnie umytej)
  • 80 g masła, stopionego i ostudzonego
Jajka ubić z cukrem i solą na białą masę. Przesiać do nich mąkę, wlać masło, dodać skórkę  z cytryny i bardzo delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy (prostokątna o wymiarach 20 cm x 20 cm) i piec przez 10-15 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 190 C. Ostudzić. Wykroić 4 koła nieco większe od średnicy półkul z musu czekoladowo-truskawkowego. 



Mus z białej czekolady i truskawek:

  • 100 g mrożonych truskawek Hortex
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 200 ml śmietanki 30% tłuszczu
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku namoczone w 2 łyżkach zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki obranego i startego imbiru
  • 100 g białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej


Truskawki mrożone Hortex zagotować z cukrem i zredukować o 1/3. Zmiksować i ostudzić. 
Żelatynę rozpuścić, wstawiając naczynie, w którym żelatyna pęczniała, do miseczki w gorącą wodą. 
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Do ostudzonych truskawek dodać płynną żelatynę i wymieszać. 
Do rozpuszczonej białej czekolady dodać 3 łyżki ubitej śmietanki i wymieszać. Połączyć truskawki z czekoladą i delikatnie wmieszać ubitą śmietankę. Tak przygotowany mus od razu przełożyć do plastikowych półkul i odstawić do lodówki (można na całą noc). 


Mus truskawkowy:

  • 300 g truskawek mrożonych Hortex
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki pektyny amidowanej (cytrusowej)
Wszystkie składniki zagotować, zmiksować i przetrzeć przez sitko. Lekko ostudzić. 
Półkule z musu czekoladowo-truskawkowego dekilatnie wyjąć z foremek i zanurzać w musie truskawkowym. Odstawiac na kratkę do zastygnięcia. 

Złożenie:
Na talerz wyłożyć jedną półkulę, przykryć krążkiem biszkoptowym, położyć drugą półkulę. Ozdobić karmelem i płatkami jadalnych (i ekologicznych) bratków. 





Smacznego!

Mój dzień z Hortex

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz