tag:blogger.com,1999:blog-3283420244720762641.post8295462541435422976..comments2023-09-17T13:38:46.456+02:00Comments on Życie w apetycie: CHLEB ŚLIWKOWY Z ORZECHAMIBasiahttp://www.blogger.com/profile/12857403616754138377noreply@blogger.comBlogger2125tag:blogger.com,1999:blog-3283420244720762641.post-45676708902821434212013-06-20T08:20:39.087+02:002013-06-20T08:20:39.087+02:00Jadłaś/eś chleb z tego przepisu?
Drożdże dodaje s...Jadłaś/eś chleb z tego przepisu? <br />Drożdże dodaje się po to, aby chlebek nie był tak bardzo "zbity" jak ten na samym zakwasie. Poza tym chyba nie zauważyłaś, że w składzie jest też mąka pszenna i orkiszowa, a one do rośnięcia potrzebują drożdży, ponieważ dodaje się je dopiero po aktywowaniu glutenu w mące żytniej. <br />Piekę ten chlebek od kilku lat (lub podobne) i jest pyszny, a w smaku nie ma sobie równych! Wbrew temu co piszesz (myślę, że nie jadłaś/eś takiego domowego wypieku) wcale się nie kruszy! Jego największą zaletą jest to, że, w porównaniu do sklepowych chlebów, długo zachowuje świeżość i jest po prostu niezastąpiony. <br /><br />Mam nadzieję, że rozwiałam Twoje wątpliwości. <br />Pozdrawiam serdecznie! <br />Basia<br />Basiahttps://www.blogger.com/profile/12857403616754138377noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3283420244720762641.post-7190919834421686882013-06-14T23:01:59.790+02:002013-06-14T23:01:59.790+02:00po co dodawac drozdzy do ciasta chlebowego jezeli ...po co dodawac drozdzy do ciasta chlebowego jezeli robisz zaczyn na zakwasie 12 godz wczesniej poza tym 4 dkg drozdzy do ciasta chlebowego to gorzej niz przesada chleb bedzie sie kruszyl i bedzie niesmacznyAnonymousnoreply@blogger.com