26 marca 2015

WIELKANOCNE BABECZKI MAZURKOWE

Kruche babeczki z masą chałwowo-orzechową i ganache z gorzkiej czekolady



Smak i zapach tradycyjnego mazurka w formie małych babeczek. 

Idealnie kruche, maślano-waniliowe ciasto, masa o smaku chałwy i orzechów włoskich, a do tego gęsta polewa z gorzkiej czekolady, łamiąca słodycz chałwy. 
Dla mnie uzupełnieniem tych wszystkich smaków była kandyzowana skórka pomelo i świeże plasterki ekologicznej pomarańczy (polecam!), jednak swoje babeczki możecie udekorować w  dowolny sposób. 


Gdybyście szukali idealnych mazurków, to polecam takie oto cuda: 


Mazurek czekoladowo-pomarańczowy z karmelizowanymi plastrami pomarańczy




Mazurek na kakaowym spodzie, z masą marcepanowo-orzechową



Mazurek chałwowo-orzechowy



Składniki ciasta:

  • 120 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego)
  • 165 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • dodatkowo:
  • papier do pieczenia
  • 12 foremek o średnicy 8 cm


Mąki przesiać do miski, dodać cukier puder, z wanilią (lub wanilinowy) i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać ręką. 
Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i palcami zrobić kruszonkę, rozcierając je z pozostałymi składnikami. Następnie dodać żółtko i zlepić kulę z ciasta (nie za długo, aby nie stało się "przerobione"). 
Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. 
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o grubości ok. 4 mm.
Wylepić nim wnętrza foremek, ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. 
Piekarnik rozgrzać do 200 C. 
Foremki z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15-20 minut. 
Ostudzić na kratce kuchennej.
Wyjąć z foremek i napełnić masą chałwowo-orzechową oraz ganache z gorzkiej czekolady. 


Masa chałwowo-orzechowa:
  • 150 g chałwy (użyłam waniliowej z pistacjami) 
  • 150 g orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni, ostudzonych
  • 160 g - 170 g śmietanki 30 % tłuszczu
  • 4-5 łyżek cukru pudru (można dodać odrobinę więcej, do smaku) 

Orzechy włoskie drobno zmielić (lub zmiksować w blenderze). 
Chałwę zmiksować ze śmietanką, dodać zmielone na drobno orzechy włoskie i pistacje oraz cukier puder. 
Całość przełożyć do rondelka z grubym dnem i postawić na średnim ogniu. 
Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając (uwaga: masa bardzo szybko się przypala i nie można jej spuścić z oka!), następnie pogotować przez ok. 2 minuty. 
Lekko przestudzić, a jeszcze ciepłą wyłożyć do spodów upieczonych babeczek.  
Ostudzić. 
Udekorować ganache z gorzkiej czekolady. 


Ganache z gorzkiej czekolady: 
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30 % tłuszczu
  • 1 łyżka miodu
  • 60 g masła

Czekoladę połamać na drobne kawałki i przełożyć do rondelka z grubym dnem. Rondelek ustawić nad garnkiem z wrzącą wodą w taki sposób, aby woda nie dotykała dna. 
Podgrzewać na wolnym ogniu, do stopienia się całości.
W międzyczasie śmietankę zagotować.
Kiedy czekolada się stopi zdjąć ją z kąpieli i wlać do niej gorącą śmietankę, cały czas mieszając. Następnie od razu dodać miód i połowę masła. Wymieszać do połączenia.
Dodać pozostałe masło i mieszać do rozpuszczenia i połączenia.
Polać wierzch babeczek i dowolnie udekorować(użyłam prażonych płatków migdałów, orzechów włoskich, kandyzowanej skórki pomelo i cienkich plasterków ekologicznej pomarańczy). 





Smacznych Świąt! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz