Przygotowanie obiadu w 30 minut wydawało się nie lada wyzwaniem, jednak podczas krzątaniny w kuchni okazało się, że to bardzo dużo czasu, który można przyjemnie i smacznie wykorzystać, a na dodatek odpocząć :-)
Małże (z pewnego źródła, świeże) przygotowuje się niezwykle szybko, a efekt zawsze zadowala. Tym razem połączyłam je z polskimi pomidorami i serkiem Apetina INDIA, o niezwykle oryginalnym smaku papaji i przypraw curry.
Danie, bogate w pyszny sos, świetnie smakuje z domowymi, puszystymi racuszkami w wersji wytrawnej (z fetą, suszonymi pomidorami i natką pietruszki), dzięki którym szybki obiad zamienia się w prawdziwą ucztę, w stylu kuchni fusion.
Zdecydowanie polecam!
Racuchy z fetą i suszonymi pomidorami:
(na ok. 14 placuszków)
- 220 ml letniej, źródlanej wody (nie może być gorąca)
- łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 125 g mąki pszennej tortowej
- 80 g mąki pszennej razowej
- 7 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 żółtko
- olej do smażenia
- 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
- 50 g sera feta Apetina Classic
- 4 pomidory suszone z zalewy olejowej, drobno pokrojone
Ważne, aby składniki miały temp. pokojową.
Do miski wlać wodę, dodać cukier i drożdże, wymieszać.
Do miski wlać wodę, dodać cukier i drożdże, wymieszać.
Do rozczynu przesiać mąki, dodać jajko, żółtko i sól.
Bardzo dokładnie wymieszać mikserem ustawionym na wolne obroty (lub trzepaczką) - ciasto nie powinno mieć grudek.
Teraz wmieszać kawałki fety, suszonych pomidorów oraz natkę pietruszki .
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut (może to być piekarnik ustawiony na temp. 40 C).
Po tym czasie nabierać łyżką porcję ciasta i smażyć z obu stron na teflonowej patelni, na odrobinie oleju, na średnim ogniu na złoty kolor (ważne jest, aby płomień nie był zbyt duży, bo wtedy ciasto szybko spali się z zewnątrz, a w środku nadal pozostanie surowe).
Składniki:
- 1 kg świeżych małży
- 1/2 średniej czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 2 pomidory malinowe, obrane ze skórki i zmiksowane
- 100 g serka kremowego Apetina INDIA Papaja i Curry
- 50 ml śmietanki 30 % tłuszczu
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smak
Gdy ciasto na racuchy rośnie przygotować małże. Bardzo dokładnie je oczyścić pod bieżącą wodą (usuwając piasek i "bisiory").
Odrzucić te, które nie zamykają skorupki po uderzeniu nią o twardy blat (nie nadają się do jedzenia) lub są uszkodzone.
Oliwę z masłem rozgrzać na dużej patelni, dodać cebulkę i zeszklić na średnim ogniu przez ok. 1 minuty.
Dodać czosnek, pomidory i cukier.
Dotować na dużym ogniu, często mieszając, przez ok. 4 minuty (w tym czasie większość wody z pomidorów powinna odparować).
Na wrzący sos wrzucić muszle, przykryć pokrywką i gotować na dużym ogniu przez ok. 4 minuty, od czasu do czasu potrząsając patelnią, aby małże ugotowały się równomiernie). Dodać serek, śmietankę, wymieszać i zagotować. Spróbować, ew. doprawić do smaku solą i pieprzem (ja nie dodawałam soli, ponieważ wywar z małży jest słony).
Wszystkie mule powinny się otworzyć (te zamknięte wyrzucić, ponieważ nie nadają się do jedzenia).
Podawać z wytrawnymi racuchami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz