Czarne jagody po prostu uwielbiam. Mogłabym je jeść codziennie, tak cudownie kojarzą się z latem i dziecięcą beztroską.
Zauważyłam, że zyskują dodatkowego smaku po upieczeniu, kiedy soki wylewają się z drożdżówki czy takiej oto chałki. A jeszcze fajniej grają ze zmysłami, gdy połączy się je z płatkami dzikiej róży...Do tego kubek mleka i letnia kolacja gotowa!
Spróbujcie! To hit tego lata!
Składniki ciasta drożdżowego:
(na 2 dość duże chałki)
- 400 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 100 g mąki pszennej orkiszowej
- 250 ml mleka kokosowego dobrej jakości
- 15 g świeżych drożdży
- 80 g cukru trzcinowego
- 60 g masła
- 60 g oleju kokosowego
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
- dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania wierzchu
- papier do pieczenia
- kubek czarnych jagód
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 6 łyżek konfitury z płatków dzikiej róży
Masło roztopić z olejem kokosowym, ostudzić do temperatury pokojowej (nie może być gorące).
Mleko podgrzać do letniej temperatury, dodać cukier i drożdże, dokładnie wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut (w tym czasie powinny zacząć pracować).
Jajko ubić z żółtkami, odstawić.
Mąki przesiać do dużej miski, dodać szczyptę soli, rozczyn, masę jajeczną, masło, alkohol.
Całość wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie lśniące.
W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka.
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny.
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 º C.
Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, podzielić na 2 części, następnie każdą z nich na 3 części (na jedną chałkę potrzebujemy 3 wałków).
Jagody delikatnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem.
Z każdej części ciasta uformować wałek o długości ok. 25 cm, następnie rozwałkować na płasko, a na środek (wzdłuż) wyłożyć łyżkę konfitury i część jagód. Brzegi zlepić, zamykając nadzienie w środku. Tak przygotować 3 wałeczki z ciasta, następnie zapleść jak warkocz.
W ten sam sposób przygotować drugą chałkę.
W ten sam sposób przygotować drugą chałkę.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Po tym czasie wierzch delikatnie posmarować jajkiem i posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego do 180 ºC piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut, aż chałki będą złote z wierzchu.
Odstawić na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Kruszonka:
- 30 g masła
- 20 g oleju kokosowego
- 40 g mielonych migdałów
- 40 g cukru trzcinowego
- 40 g mąki
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i migdały, dokładnie wymieszać.
Dodać masło i olej kokosowy i szybko rozgnieść palcami, do uzyskania grudkowatej kruszonki.
Wysypać na wierzch chałek.
Ciekawe połączenie - jagody i róża:)
OdpowiedzUsuń