10 grudnia 2012

PANI WALEWSKA

Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi, bezą, orzechami włoskimi i kremem cytrynowym 



Ciasto to po raz pierwszy upiekłam kilkanaście lat temu pod czujnym okiem Babci. 
Pożółkły zeszyt z przepisami nadal jest dla mnie inspiracją jak i kopalnią wiedzy, której trudno szukać w innych miejscach...
Dzielę się z Wami przepisem na ciasto świąteczne, ponieważ często gościło na naszym stole w ten szczególny czas. 
Jest niezwykłe pod wieloma względami; lekko słodkie, kruche ciasto świetnie smakuje z domowymi powidłami śliwkowymi i słodką bezą posypaną orzechami włoskimi. 
Do tego krem budyniowy lekko pachnący cytryną, mniej tradycyjny, ponieważ przygotowany na bazie mascarpone, które czekało w lodówce. 
Z podanych składników otrzymamy sporą ilość ciasta, idealną dla całej rodziny! 
Najbardziej lubię wersję z powidłami śliwkowymi, choć pyszne jest też ciasto z musem jabłkowym, dżemem jagodowym lub z czarnej porzeczki. 
Aby było łatwiej zamieniłam zeszytowe proporcje mierzone w szklankach. 
Polecam na święta! 
 


Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła lub margaryny
  • 4 żółtka (białka zachować do bezy) 
  • szczypta soli
  • 70 g cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 
  • dodatkowo:
  • słoik powideł śliwkowych
  • papier do pieczenia 
  • 2 prostokątne blachy o wymiarach ok. 25 cm x 20 cm 
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i sól. Dokładnie wymieszać, następnie wkroić zimne masło i zrobić kruszonkę. 
Dodać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść kruche ciasto. 
Szczelnie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę (można na całą noc). 
Następnie podzielić na 2 części. 
Każdą z nich rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm, przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Wierzch ponakłuwać widelcem, posmarować połową powideł śliwkowych. 
Na powidła wyłożyć połowę piane bezowej, rozsmarować. 
Wierzch posypać połową orzechów włoskich.  
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC i piec przez ok. 20 minut, aż ciasto będzie upieczone. 
Ostudzić w formie. 
Drugą część ciasta upiec w ten sam sposób (w dużym piekarniku można upiec obie formy jednocześnie). 


Beza:
  • 4 białka
  • 160 g cukru pudru
  • do posypania: 
  • 100 g drobno pokrojonych orzechów włoskich
Białka ubić na sztywno dodając szczyptę soli. Następnie po łyżce dodawać cukier puder i nadal ubijać, do momentu jego rozpuszczenia. 
Wyłożyć na wierzch powideł śliwkowych. 


Krem budyniowy:
  • 350 ml mleka
  • 1 budyń w proszku o smaku waniliowym (bez cukru, na 500 ml mleka) 
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (opcjonalnie)
  •  skórka otarta z 1/3 cytryny (dokładnie sparzonej i umytej, bez białych części) 
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka spirytusu (opcjonalnie) 
Budyń ugotować z cukrem w 350 ml mleka. ostudzić, schłodzić w lodówce. 
Mascarpone utrzeć mikserem przez 30 sekund, dodać pastę waniliową i spirytus (jeśli używamy), skórkę otartą z cytryny i ostudzony budyń. 
Zmiksować przez 1 minutę, do momentu połączenia składników.


Złożenie ciasta:
Ostudzony blat ciasta odwrócić w taki sposób, aby beza z orzechami znajdowała się na spodzie (ja to robię używając dwóch deseczek wyścielonych papierem do pieczenia; najpierw do formy z ciastem wkładam deseczkę i całość odwracam na drugą deseczkę). 
Posmarować całym przygotowanym kremem, wierzch przykryć drugim ciastem (z bezą na wierzchu). 
Schładzamy w lodówce przez 30 minut.  


Smacznego! 

4 komentarze:

  1. właśnie też piekłam ostatnio to ciasto, ale z trochę inną masą... tej wersji z mascarpone też muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze znam to ciasto - pojawia się corocznie na urodzinach mojego Taty. Twoja wersja, z tym cytrynowym kremem, bardzo mi przypadła do gustu. Następnym razem też muszę taki zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wyszło Ci to ciasto! Pycha!

    OdpowiedzUsuń