29 kwietnia 2013

BABECZKI BANANOWE ZE ŚLIWKĄ...

...suszonymi wiśniami, bananami, skórką pomarańczową, kakao i polewą z białej czekolady 



Babeczki powstały po zmodyfikowaniu przepisu Nigelli Lawson na "banana, cherry and white chocolate cupcakes", z którego korzystałam kilka razy (jeśli nawet nie kilkanaście). 
Ciasto przygotowuję w jednym garnku, mieszając całość łyżką i widelcem (pomocny przy zgniataniu bananów). Proste i szybkie do zrobienia. 
Oprócz suszonych wiśni dodałam suszone śliwki, które fajnie współgrają z bananowo-kakaowym ciastem. Do tego odrobina otartej skórki z pomarańczy (ledwo wyczuwalna, a jednak robiąca różnicę) i polewa z najprawdziwszej białej czekolady. 
Babeczki niezwykle długo zachowują świeżość, choć wątpię, aby udało się powstrzymać przed ich bezkarnym pałaszowaniem :-) 
Zdecydowanie polecam, szczególnie dla dzieciaków (i innych młodych duchem) :-) 




Składniki:
(na 20 babeczek) 

  • 125 g masła
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 60 ml (4 łyżki) gęstego jogurtu naturalnego (Nigella używa kwaśnej śmietany)
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 270 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 20 g suszonych wiśni, drobno pokrojonych
  • 30 g suszonych śliwek, drobno pokrojonych
  • skórka otarta z połowy małej pomarańczy (dokładnie umytej, nie ścieramy białej części, która jest gorzka) 
  • dodatkowo:
  • papiloty do wyłożenia foremek 
  • foremka do pieczenia babeczek
Piekarnik rozgrzać do 180 C. 
Papilotkami wyłożyć wgłębienia formy do pieczenia babeczek. 
Masło stopić, do ciepłego wsypać cukier i wymieszać. Lekko ostudzić (do temperatury letniej). 
Dodać obrane banany i rozgnieść je widelcem z masłem i cukrem. 
Dodać szczyptę soli, jogurt, jajka i całość jeszcze raz wymieszać widelcem. 
Do masy przesiać mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. 
Dodać wiśnie, skórkę pomarańczową i śliwki, całość dokładnie wymieszać, aby powstało jednolite ciasto. 
Ciasto nałożyć do papilotek, aby wypełniało 3/4 objętości formy. 
Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut (przed wyjęciem sprawdzając, czy są upieczone). 
Wyjąc z metalowej formy i ostudzić na kratce kuchennej. 
Po ostudzeniu polukrować lub ozdobić polewą z białej czekolady. 
Dowolnie ozdobić. 



Polewa z białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady dobrej jakości
  • 50 ml śmietanki 30 % tłuszczu
Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia i do gorącej dodać połamaną na kostki czekoladę. 
Zostawić na 5 minut, po czym wymieszać dokładnie na jednolitą masę. 
Lekko ostudzić i dekorować babeczki. 




Smacznego! 

Inspiracje: "How to be a domestic goddess" Nigella Lawson (przepis znacznie zmodyfikowany) 

6 komentarzy:

  1. Prezentują się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. slicznie kolorowo wygladają

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajnie wyglądają :) koniecznie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj:) nominowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award, więcej inf na moim blogu www.megs-88.blogspot.com
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj

    Wyglądają uroczo i smakowicie jednocześnie. Prowadzenie bloga kulinarnego to fajna i pożyteczna pasja.

    OdpowiedzUsuń