Na dzisiejszy upał idealnie sprawdzi się taki oto chłodnik, intrygujący smakiem i wyglądem.
Połączenie słodkiego i orzeźwiającego arbuza, soczystych pomidorów i truskawek ze słonym smakiem sera typu śródziemnomorskiego i zielonych oliwek. Smaki zrównoważone kwaśnym smakiem octu balsamicznego.
Polecam!
Składniki:
(dla 2 osób)
- 2 cienkie plastry arbuza, bez pestek i skórki
- 2 pomidory malinowe, obrane
- 1/3 małej czerwonej cebuli, obranej
- garść truskawek, umytych, bez szypułek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka kropli octu balsamicznego
- 3-4 zielone oliwki
- 2 zielone ostre marynowane papryczki (można pominąć)
- kilka kostek lodu
- sól morska i pieprz do smaku
- dodatkowo:
- ser Apetina typu śródziemnomorskiego Classic
- truskawki, oliwki i rukola (do podania)
Arbuza, pomidory, cebulę, truskawki, oliwę z oliwek, oliwki, papryczki (jeśli używamy) i lód zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i octem balsamicznym.
Schłodzić przez 10 minut.
Podawać z serem Apetina typu śródziemnomorskiego Classic, oliwkami, rukolą i truskawkami.
Smacznego!
Bardzo lubię połączenie arbuza i fety.
OdpowiedzUsuńpomysł znakomity!
OdpowiedzUsuńorzeźwiający, pyszny i nienudny w smaku chłodnik!
OdpowiedzUsuńIntrygujący :) Łączyłam już arbuza z fetą - bardzo udany miks.
OdpowiedzUsuń