Gorące jagody w ciepłym soku, z chrupiącą migdałową kruszonką
Nie wiedziałam, co zrobić z jagodami, które zostały po upieczeniu tarty i lepieniu pierogów.
Powstał na szybko deser w stylu angielskieg crumble, czyli owoce zapiekane pod pierzynką z kruszonki.
Najlepsze na gorąco, choć ostudzone też smakuje wybornie :-) Towarzystwo bitej śmietany lub jogurtu to "must have".
Polecam wielbicielom jagód!
P.S. Deser ten z powodzeniem można zrobić także z jagód mrożonych!
Owoce:
(na 4 porcje)
- 300 g jagód, bardzo dokładnie umytych i przebranych
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- dodatkowo:
- 4 kokilki do zapiekania w wysokiej temperaturze
- jogurt lub bita śmietana do podania
Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Przełożyć do kokilek. Wierzch posypać kruszonką.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut w temp. 180 C, aż jagody będą "bulgotać", a kruszonka stanie się rumiana. Lekko ostudzić i podawać z bitą śmietaną lub jogurtem.
Kruszonka:
- 50 g masła
- 40 g cukru brązowego
- 40 g mąki pszennej razowej
- 40 g mielonych migdałów
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i migdały, dokładnie wymieszać.
Dodać masło i szybko rozgnieść palcami, do uzyskania grudkowatej kruszonki.
Położyć na wierzch jagód.
Smacznego!
wspaniały deser!
OdpowiedzUsuń