28 kwietnia 2016

CIASTECZKA BROWNIES

z kremem pomarańczowym



Pyszne, kruche na zewnątrz, a delikatne i rozpływające się w środku, ciasteczka kryjące w sobie mnóstwo czekolady. Jeśli lubicie klasyczną wersję brownies, to pokochacie te ciasteczka miłością dozgonną i nieskończoną. Czekoladowość czekolady równoważy lekko kwaskowaty smak kremu pomarańczowego. Poezja! 

Polecam na długi weekend! 


Składniki ciasteczek:
(na 13-14 sztuk po przełożeniu masą, czyli 26-28 pojedynczych)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła
  • 2 jajka
  • 1/5 łyżeczki soli morskiej
  • 130 g brązowego cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g mąki pszennej
  • 100 g gorzkiej czekolady, drobno pokrojonej
W rondelku umieśćić masło i 200 g czekolady i rozpuścić nad kąpielą wodną, ostudzić. 
Piekarnik rozgrzać do 185 C.
Jajka ubić z solą i cukrem na białą i puszystą masę. Wmieszać do niej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, masło z czekoladą i czekladę w kawałeczkach. Odstawić na 15 minut. 

Po tym czasie przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego (lub folii biurowej, tzw. "koszulki" A4). Podzielić pieczenie na dwie części i wyciskać porcje ciasteczek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (po 13-14 na formę). 
Piec przez ok. 10 minut, aż będą puszyste i popękane z wierzchu. 
Ostudzić na blasze. 
W ten sam sposób upiec drugą porcję ciasteczek. 
Całkowicie ostudzić. 


Krem pomarańczowy (orange curd): 

  • 2 duże i świeże jajka
  • 70 g cukru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy (umytej i wyparzonej, bez białych części) 
  • 70 ml soku z pomarańczy 
  • 20 ml soku z cytryny 
  • 80 g masła, pociętego na małe kawałki 


Jajka sparzyć wrzącą wodą i dokładnie umyć. 
W rondlu z grubym dnem ubić jajka z cukrem na puszystą masę (ok. 3 minuty). 
Następnie dodać skórkę i sok z cytryny i pomarańczy, wymieszać. 
Całość postawić na średnim ogniu i ciągle mieszając doprowadzić do zgęstnienia masy i jej wrzenia (powinna mieć konsystencję lekkiego budyniu), zdjąć z ognia.
Teraz, kawałek po kawałku, dodać masło i ciągle mieszać, dodając następną porcję po stopieniu i dokładnym wymieszaniu poprzedniej. 
Masę ostudzić w zimnej kąpieli wodnej, szczelnie zakryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny. 
Odważyć 150 g tak przygotowanego curdu, resztę przełożyć do słoiczka (można nim posmarować naleśniki lub tosty). 



Krem pomarańczowy:
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g orange curdu 


Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać orange curd i zmiksować przez 2 minuty. 

Ciasteczka łączyć tak przygotowaną masą (płąską stroną). Ja to robiłam za pomocą rękawa cukierniczego

Przechowywać w lodówce



5 komentarzy:

  1. Czy 2. porcja ciasta może czekać na upieczenie, czy trzeba ją robić 2 razy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie może poczekać na upieczenie i mam wrażenie, że ciastka z drugiej partii są bardziej kształtne, bo ciasto swoje odstało i stężało.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. Z podanych składników otrzymamy 26-28 pojedynczych ciasteczek, czyli 13-14 po przełożeniu.

      Usuń
  2. To fajnie :). Ciastka wyglądają bardzo smakowicie :). Dziękuję i również pozdrawiam :).

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają cudownie :) muszę kiedyś spróbować

    OdpowiedzUsuń