26 sierpnia 2017

PIERNIKOWE ŚLEDZIE

z Katarzynkami Kopernika, karmelizowaną, rozmarynową cebulką, morelami, różowym pieprzem i winegretem pomarańczowym







Kolejnym skojarzeniem piernikowym są dla mnie...śledzie, ponieważ uwielbiam korzenną nutę tej wigilijnej potrawy. Do tej pory zawsze używałam mieszanki przypraw (z silnym aromatem mielonych gozdzików i ziela angielskiego). Konkurs "Przepis na Kopernika"  #przepisnakopernika uwolnił moją artystyczną, kuchenną duszę i tak oto ocieram się o geniusz! Pierniki (tutaj najlepiej sprawdzą się Katarzynki) zdecydowanie bardziej podkręcają smak śledzi i jednocześnie dopełniają całe danie! To dzięki ich bogatemu składowi przypraw! Świetnie uzupełniają słodko-leśny smak karmelizowanewj czerwonej cebuli z rozmarynem i opieczonych moreli. Do tego winegret na bazie kwaskowego soku pomarańczowego, musztardy i natki pietruszki i pyszne delicje gotowe. Szczerze mówiąc cieszę się, że tym razem smak świąt przyszedł do mnie wcześniej (kto by chciał czekać do grudnia? ;-)).
Szczerze polecam!





Składniki:
  • 500 g matiasów
  • 1 opakowanie "Katarzynek" Kopernika
  • 6 czerwonych cebul, obranych i pokrojonych w krążki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sok z 2 pomarańczy i 1 cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka różowego pieprzu
  • 4 morele, pokrojone w kostkę 
Matiasy wymoczyć przez noc w zimnej wodzie, zmieniając wodę conajmniej 2 razy. Pokroić na paski.
Cebulę smażyć z rozmarynem przez ok. 20 minut, na średnim ogniu na 2 łyżkach oleju, mieszać od czasu do czasu. Dodać cukier i ocet jabłkowy, poddusić przez 1 minutę, lekko posolić i odstawić do ostygnięcia. Wyjąć rozmaryn. 
Morele poddusić na nieprzywierającej patelni i ostudzić. 
4 pierniki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (resztę zjeść ze smakiem). 
Sok pomarańczowy i cytrynowy wymieszać z musztardą, olejem, natką, różowym pieprzem. 
W słoiku układać na przemian warstwę cebuli, moreli, śledzi, posypać otartymi piernikami i polać winegretem. Najlepsze będą po ok. 2 dniach od przygotowania (wtedy smaki się uzupełnią). 



Smacznego! 

Powyższy przepis bierze udział w konkursie kulinarnym "Przepis na Kopernika!"
Szczegóły znajdziecie tutaj
Zapraszam do wspólnej zabawy z pysznymi piernikami :-) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz