21 listopada 2017

BABKA CYTRYNOWA

z polewą karmelowo-czekoladową





Są takie dni, kiedy chcę upiec coś słodkiego i dobrego, jednocześnie nie stojąc w kuchni pół dnia. Tęsknię za ciastami mojej Babci - takimi idealnymi do kawy i herbaty, podjadanymi i skubanymi, kiedy były jeszcze ciepłe. Często piekłyśmy je razem, zaczynając moją kulinarną przygodę od tych najprostszych, ucieranych, pachnących cukrem wanilinowym lub skórką cytrynową. Zauważyłam, że moje Maluszki wolą ciasta i ciasteczka mało skomplikowane, bez kremów i "udziwnień", takie, które można zjeść na słodki podwieczorek lub drugie śniadanie na wynos. Ostatnio mój wybór padł na "gotowca" w postaci babki cytrynowej na mące szymanowskiej Polskich Młynów - doceniam prosty i dobry jakościowo skład oraz dołączenie do torebki z gotowym proszkiem funkcjonalnej foremki, w której pieczemy ciasto. Samo wymieszanie składników zajmuje 5 minut (dodajemy jedynie 2 jajka i margarynę - wolę masło i tu je zamieniłam), pieczenie natomiast 50 minut. Łatwo, szybko, w jednej misce i siup do piekarnika. Ja swoje ciasto piekłam już 2 razy; za pierwszym dodałam drobno otartą marchewkę i uzyskałam babkę cytrynowo-marchewkową, za drugim razem wyszła mi babka cytrynowo-bananowa i przepis na nią Wam dziś przedstawiam. Przygotowałam do niej polewę z mleczka kokosowego, karmelu i gorzkiej czekolady, a wierzch posypałam orzechami włoskimi (także karmelowymi).
Zdecydowanie polecam!



Babka cytrynowo-bananowa:
  • 1 opakowanie babki cytrynowej na mące szymanowskiej Polskich Młynów (z dołączoną foremką)
  • 2 jajka
  • 90 g masła
  • 1 bardzo dojrzały banan, rozgnieciony widelcem na papkę
Wszystkie składniki miksować przez 3 minuty, aż dobrze się połączą, a ciasto będzie gładkie i lśniące. Przełożyć do foremki i włożyć do lekko ciepłego piekarnika. Piec przez ok. 50-60 minut w temp. 160 C (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Ostudzić na kratce kuchennej.



Polewa:
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 250 ml mleczka kokosowego (dobrej jakości, bez zagęstników i stabilizatorów)
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • szczypta soli morskiej
Cukier wysypać na patelnię i skarmelizować. Wlać mleczko kokosowe i odparować, aż masa będzie gęsta (jak jogurt naturalny). Do ciepłej dodać sól i połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia i ciepłą polewą ozdobić ciasto. 


Orzechy w karmelu:
  • garść orzechów włoskich
  • 100 g cukru trzcinowego
  • Cukier skarmelizować na patelni, dodać orzechy i ostrożnie obtoczyć je w karmelu. Wyjmować na papier do pieczenia, pokroić po zastygnięciu i udekorować nimi wierzch ciasta. 



Przepis powstał we współpracy z Polskimi Młynami

2 komentarze:

  1. Bardzo pysznie wygląda ta babka cytrynowa.Zjadłbym ją gdybym tylko miał czas ją zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. W sam raz do zrobienia na weekend.

    OdpowiedzUsuń