Ciasto drożdżowe jest wręcz idealne do kubka gorącego mleka. To bardzo zgrany duet.
A taka strucla z rodzynkami i nadzieniem serowym przywodzi na myśl najlepsze wspomnienie z dzieciństwa, kiedy w kuchni skradaliśmy się do jeszcze ciepłych bułeczek, wyjętych przed chwilą z pieca, i porywaliśmy te wypieki na podwórko, żeby je zjeść na huśtawce.
Do wypieku tych pyszności użyłam mąki szymanowskiej uniwerslanej Polskich Młynów,która idealnie się sprawdziła. Polecam!
Składniki ciasta drożdżowego:
(na 2 dość duże strucle)
- 500 g mąki szymanowskiej uniwersalnej Polskie Młyny
- 250 ml mleka kokosowego dobrej jakości
- 15 g świeżych drożdży
- 80 g cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
- garść rodzynek i suszonych wiśni
- dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania wierzchu
- garść płatków migdałowych
- 2 łyżki grubego cukru (do posypania wierzchu)
- papier do pieczenia
Masło roztopić, ostudzić do temperatury pokojowej (nie może być gorące).
Mleko podgrzać do letniej temperatury, dodać łyżkę cukru i drożdże, dokładnie wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut (w tym czasie powinny zacząć pracować).
Jajko ubić z żółtkami i pozostałym cukrem, odstawić.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać szczyptę soli, rozczyn, masę jajeczną, masło, alkohol.
Całość wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie lśniące. Wmieszać rodzynki i wiśnie.
W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka.
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny.
Po tym czasie wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i podzielić na dwie części.
Każdą z nich rozwałkować kolejno na prostokąt o wymiarach: 25 cm x 20 cm.
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 º C.
Każdą z nich rozwałkować kolejno na prostokąt o wymiarach: 25 cm x 20 cm.
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 º C.
Na środek ciasta, wzdłuż dłuższego boku, wyłożyć połowę nadzienia serowego, tworząc zwartą formę.
Brzegi ciasta naciąć ok. 12 razy nożem, na długość ok. 6 cm, zostawiając ok. 2 cm pasek ciasta wzdłuż nadzienia nie nacięty (aby nadzienie nie wypływało ze środka).
Zapleść, a raczej założyć na siebie, przeciwległe paski ciasta, formując "siatkę" z ciasta.
Zapleść, a raczej założyć na siebie, przeciwległe paski ciasta, formując "siatkę" z ciasta.
Strucle układać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, zachowując odległość ok. 6 cm między nimi.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Po tym czasie wierzch delikatnie posmarować jajkiem, posypać płatkami migdałów i grubym cukrem.
Wstawić do nagrzanego do 180 ºC piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut, aż strucle będą złote z wierzchu.
Odstawić na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Nadzienie serowe:
- 500 g półtłustego twarogu, zmielonego lub zmiksowanego
- 7 łyżek cukru pudru
- 1 żółtko
- 3 łyżeczki suchego proszku budyniowego (waniliowego)
Ser bardzo dokładnie wymieszać z cukrem pudrem, budyniem w proszku i żółtkiem.
Smacznego!
Przepis powstał we współpracy z Polskimi Młynami.
Wygląda tak cudnie, że jak patrzę na zdjęcie to prawie czuję zapach! :))
OdpowiedzUsuńZ wyglądu wygląda to na bardzo pyszne jedzenie. Chętnie bym to zjadł dzisiaj.
OdpowiedzUsuń