21 listopada 2017

STRUCLE DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM SEROWYM I WIŚNIAMI





Ciasto drożdżowe jest wręcz idealne do kubka gorącego mleka. To bardzo zgrany duet.
A taka strucla z rodzynkami i nadzieniem serowym przywodzi na myśl najlepsze wspomnienie z dzieciństwa, kiedy w kuchni skradaliśmy się do jeszcze ciepłych bułeczek, wyjętych przed chwilą z pieca, i porywaliśmy te wypieki na podwórko, żeby je zjeść na huśtawce. 
Do wypieku tych pyszności użyłam mąki szymanowskiej uniwerslanej Polskich Młynów,która idealnie się sprawdziła. Polecam! 


Składniki ciasta drożdżowego:
(na 2 dość duże strucle)

  • 500 g mąki szymanowskiej uniwersalnej Polskie Młyny
  • 250 ml mleka kokosowego dobrej jakości
  • 15 g świeżych drożdży
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • garść rodzynek i suszonych wiśni
  • dodatkowo: 
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu
  • garść płatków migdałowych
  • 2 łyżki grubego cukru (do posypania wierzchu) 
  • papier do pieczenia 

Masło roztopić, ostudzić do temperatury pokojowej (nie może być gorące).
Mleko podgrzać do letniej temperatury, dodać łyżkę cukru i drożdże, dokładnie wymieszać. 
Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut (w tym czasie powinny zacząć pracować). 
Jajko ubić z żółtkami i pozostałym cukrem, odstawić. 
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać szczyptę soli, rozczyn, masę jajeczną, masło, alkohol. 
Całość wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie lśniące. Wmieszać rodzynki i wiśnie.
W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka. 
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny. 

Po tym czasie wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i podzielić na dwie części. 
Każdą z nich rozwałkować kolejno na prostokąt o wymiarach: 25 cm x 20 cm. 

W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 º C. 
Na środek ciasta, wzdłuż dłuższego boku, wyłożyć połowę nadzienia serowego, tworząc zwartą formę. 
Brzegi ciasta naciąć ok. 12 razy nożem, na długość ok. 6 cm, zostawiając ok. 2 cm pasek ciasta wzdłuż nadzienia nie nacięty (aby nadzienie nie wypływało ze środka).
Zapleść, a raczej założyć na siebie, przeciwległe paski ciasta, formując "siatkę" z ciasta. 
Strucle układać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, zachowując odległość ok. 6 cm między nimi.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. 
Po tym czasie wierzch delikatnie posmarować jajkiem, posypać płatkami migdałów i grubym cukrem. 
Wstawić do nagrzanego do 180 ºC  piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut, aż strucle będą złote z wierzchu. 
Odstawić na kratkę kuchenną do ostygnięcia. 
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Nadzienie serowe:
  • 500 g półtłustego twarogu, zmielonego lub zmiksowanego
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 3 łyżeczki suchego proszku budyniowego (waniliowego) 


Ser bardzo dokładnie wymieszać z cukrem pudrem, budyniem w proszku i żółtkiem. 




Smacznego! 



Przepis powstał we współpracy z Polskimi Młynami

2 komentarze:

  1. Wygląda tak cudnie, że jak patrzę na zdjęcie to prawie czuję zapach! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Z wyglądu wygląda to na bardzo pyszne jedzenie. Chętnie bym to zjadł dzisiaj.

    OdpowiedzUsuń