Jeśli lubicie kopytka, to poniższy przepis jest właśnie dla Was...
Już od dłuższego czasu byłam zafascynowana nazwą, która bardzo często pojawia się w różnych programach kulinarnych i książkach i urosła do rangi prawdziwej gwiazdy. Byłam przekonana, że skoro najwięksi Szefowie Kuchni i krytycy kulinarni zachwycają się ich smakiem i lekkośćią, to przygotowanie tych kluseczek musi być skomplikowane. Nic bardziej mylnego! Chwilkę szukałam tego idealnego przepisu, ale muszę przyznać, że taki znalazłam.
Świetnie smakują zapieczone pod warstwą sosu pomidorowego i oscypka. Równie doskonałe polane roztopionym masełkiem lub odgrzane na chrupiąco na patelni i okraszone chudym, zrumienionym boczkiem. Doskonały dodatek do mięs.
Szczególnie polecam!
GNOCCHI
Składniki:
- 1 kg ziemniaków odmiany "mączystej" (użyłam "winety")
- 1 jajko
- ok. 200 g mąki
- łyżeczka soli
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- 3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
- mąka do podsypywania stolnicy
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować, umyć, nie obierając ugotować w całości do miękkości (ok. 40 minut), lekko ostudzić.
Jeszcze ciepłe (ale nie gorące) obrać i przecisnąć przez praskę (lub zetrzeć na drobnej tarce "marchewkowej") do dużej miski, dodać mąkę, jajko, sól, pieprz i natkę pietruszki. Całość połaczyć w kulę, nie przerobić. Gdyby ciasto było zbyt luźne dodać mąki.
Podzielić na 4 części, każdą formować kolejno na podsypanej mąką stolnicy na długie wałeczki i podzielić na 1,5 centymetrowe kluseczki.
Na każdym odcisnąć wzór widelca i ułożyć na posypanej mąką powierzchni.
Gotować partiami w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju, ok. 0,5 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Przekładać na talerze, aby lekko odparowały.
Następnie ułożyć warstwę gnocchi w żaroodpornym naszyniu posmarowanym masłem, polać sosem pomidorowym z poniższego przepisu i posypać startym oscypkiem.
Zapiekać w temp. 200 ºC przez ok 20 minut, podawać gorące w towarzystwie sałaty.
Zapiekać w temp. 200 ºC przez ok 20 minut, podawać gorące w towarzystwie sałaty.
SOS POMIDOROWY
Składniki:
- 2 puszki całych pomidorów w sosie
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- pół kieliszka czerwonego wina
- 4 suszone pomidory z zalewy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki świeżej bazylii i natki pietruszki
- sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
Cebulę zeszklić na oliwie, dodać wino i odparować przez minutę.
Dodać pomidory z zalewą, pomidory suszone, zmiażdżony czosnek i całość zmiksować na gładką masę.
Zagotować i gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, ok. 20 minut. W tym czasie sos zgęstnieje. Dodać przecier i pogotować jeszcze 5 minut.
Zdjąć z ognia, przyprawić solą, pieprzem, w razie potrzeby łyżeczką cukru, dodać bazylię i natkę pietruszki.
Sos ten jest doskonałym dodatkiem do makaronu i gnocchi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz