12 maja 2012

BUŁECZKI HAMBURGEROWE

Delikatne bułeczki hamburgerowe z mąką orkiszową i orzechowym sezamem  


Pyszny i niezbędny dodatek do hamburgerów. 
Oczywiście wzbogacony pełnoziarnistą mąką orkiszową (taki zdrowy dodatek do całości :-)). 
Bułeczki mają słodko-słony, lekko orzechowy smak (to zasługa skondensowanego mleka i mąki orkiszowej). 
Obowiązkowo posypane grubą warstwą sezamu. 
Pyszne nie tylko z wołowym kotlecikiem, idealne na śniadania.
Świetnie się przechowują, pozostając wilgotne w środku. 

Składniki:
(na 10 bułeczek)
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml  mleka skondensowanego, niesłodzonego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • papier do pieczenia
  • jajko do posmarowania wierzchu
  • sezam do posypania
Przygotowanie:
W 125 ml mleka rozpuścić drożdże z cukrem, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. 
Oba rodzaje mąki przesiać do dużej miski, dodać sól, jajko, rozczyn drożdżowy, mleko i oliwę. 
Cierpliwie wyrobić ciasto przez ok. 10 minut (nie powinno się kleić, ale swobodnie odstawać od ręki i być elastyczne). 
Uformować kulę, wierzch lekko posmarować oliwą. 
Włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godzina). 
Po tym czasie wyłożyć na stolnicę lekko posypaną mąką, podzielić na 10 części.
Z każdej z nich uformować kulę, wierzch lekko posmarować oliwą, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowując odległość ok. 5 cm między bułeczkami). 
Przykryć folią spożywczą i ściereczką, ponownie odstawić do wyrośnięcia (na 1 godzinę). 
Piekarnik rozgrzać do 200 ºC 
Wierzch bułeczek posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 15-20 minut, aż będą pięknie złote. 
Odstawić do ostygnięcia. 



Smacznego!

6 komentarzy:

  1. o proszę na jutro mam zaplanowane hamburgery a brak mi bułeczek, twój przepis spada mi z nieba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :-)
      Spróbuj ich, a na pewno będziesz zadowolona :-)
      Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  2. wyglądają bardzo apetycznie, ja robię maślane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Je celowo rezygnuję z masła, aby nie dostarczać dodatkowych kalorii :-)
      Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  3. wyglądają bardzo ładne ;]
    złociste i okrąglutkie.

    OdpowiedzUsuń