Niezwykle prosty do zrobienia chlebek o rodowodzie włoskim. Podawany jako dodatek do śniadania, obiadu i kolacji, chętnie zabierany na pikniki i do pracy, po prostu uniwersalny.
Dodatkiem niezbędnym jest oliwa z oliwek dobrej jakości, w której zanurzamy małe kęski.
Idealne na piknik, wystarczy spakować chlebek, ser i oliwki.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 230 ml wody źródlanej (niepełna szklanka)
- 1,4 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 kulka mozzarelli (125 g) startej na tarce o grubych oczkach
- garść natki pietruszki, pokrojonej
- 14 czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych
- 3 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania wierzchu
- 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej do posypania wierzchu
- papier do pieczenia
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, wodę z drożdżami i oliwę i zagnieść ciasto (ok. 10 minut).
Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Po tym czasie wyłożyć na stolnicę, na wierzch położyć starty ser i natkę pietruszki, krótko wyrobić (do połączenia składników z ciastem).
Uformować placek o średnicy 20 cm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 25 minut.
Rozgrzać piekarnik do temp. 200 ºC.
Wierzch ciasta posmarować delikatnie oliwą, posypać oliwkami i solą.
Na powierzchni zrobić małe zagłębienia palcami.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut (do zezłocenia).
Świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
Idealny do kanapek.
Źródło inspiracji: Linda Doeser "Pieczenie chleba"
Ależ to pięknie wygląda. ;) Samo spojrzenie przyprawia o omamy węchowe. ;)
OdpowiedzUsuńCudowna!
OdpowiedzUsuńDaje niezliczone możliwości jako dodatek do pysznych dań.
Kropkowana foccacia:)
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńach, porywam kawałek.
Zgrzeszyłam. Piekłam Twoją focaccie wczoraj czyli w Boże Narodzenie. Dziś żałuję... że upiekłam tylko z jednej porcji :-(
OdpowiedzUsuńOczywiście chlebka już nie ma :-)))