3 maja 2012

FOCACCIA Z OLIWKAMI, MOZZARELLĄ I PIETRUSZKĄ

Włoski chlebek z czarnymi oliwkami, mozzarellą i natką pietruszki. Posypany solą morską


Niezwykle prosty do zrobienia chlebek o rodowodzie włoskim. Podawany jako dodatek do śniadania, obiadu i kolacji, chętnie zabierany na pikniki i do pracy, po prostu uniwersalny.
Dodatkiem niezbędnym jest oliwa z oliwek dobrej jakości, w której zanurzamy małe kęski.   
Idealne na piknik, wystarczy spakować chlebek, ser i oliwki.  

Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 230 ml wody źródlanej (niepełna szklanka)
  • 1,4 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 kulka mozzarelli (125 g) startej na tarce o grubych oczkach
  • garść natki pietruszki, pokrojonej
  • 14 czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania wierzchu
  • 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej do posypania wierzchu
  • papier do pieczenia
Do wody dodać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na 5 minut. 
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, wodę z drożdżami i oliwę i zagnieść ciasto (ok. 10 minut). 
Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. 
Po tym czasie wyłożyć na stolnicę, na wierzch położyć starty ser i natkę pietruszki, krótko wyrobić (do połączenia składników z ciastem). 
Uformować placek o średnicy 20 cm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 25 minut. 
Rozgrzać piekarnik do temp. 200 ºC
Wierzch ciasta posmarować delikatnie oliwą, posypać oliwkami i solą. 
Na powierzchni zrobić małe zagłębienia palcami. 
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut (do zezłocenia). 


Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. 
Idealny do kanapek. 

Źródło inspiracji: Linda Doeser "Pieczenie chleba"

5 komentarzy:

  1. Ależ to pięknie wygląda. ;) Samo spojrzenie przyprawia o omamy węchowe. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowna!
    Daje niezliczone możliwości jako dodatek do pysznych dań.

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne zdjęcia.
    ach, porywam kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgrzeszyłam. Piekłam Twoją focaccie wczoraj czyli w Boże Narodzenie. Dziś żałuję... że upiekłam tylko z jednej porcji :-(
    Oczywiście chlebka już nie ma :-)))

    OdpowiedzUsuń