Pomysł na szybki, ale pełen smaku obiad. Do przygotowania w 15 minut, bez zbędnego wysiłku, tak po prostu, leniwie.
Wystarczy opakowanie ulubionego makaronu (dla mnie pełnoziarnisty), odrobina sera, czosnek, brokuły i małe fileciki sardeli z puszki.
Anchois są ledwo wyczuwalne, jednak dopełniają całości, przenoszą w zupełnie inny wymiar smaku.
Obowiązkowo do spróbowania!
Składniki:
(dla 4 osób)
- 2 brokuły
- 2 żabki czosnku, drobno pokrojone
- mała puszka anchois (bez zalewy)
- odrobina suszonej papryki chili
- 50 g masła
- 500 g makaronu (do wyboru wedle uznania)
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- 50 g sera "Bursztyn", drobno startego
Różyczki brokułów podzielić na małe części.
Z głównego pędu odciąć zdrewniałą część i wyrzucić. Resztę obrać i drobno pokroić, umyć i odłożyć.
Do rondla z grubym dnem wrzucić sardele, pokrojone pędy brokułów, połowę masła, czosnek i papryczki chili.
Przykryć i dusić na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu zamieszać.
W międzyczasie makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, na ostatnie 4 minuty gotowania makaronu dodać do niego różyczki brokułów. Odcedzić, zachowując odrobinę wody z gotowania.
Makaron z brokułami dodać do rondla z anchois z dodatkami, doprawić solą i pieprzem.
Dodać pozostałe masło, ser, w razie potrzeby odrobinę wody z gotowania makaronu.
Dokładnie wymieszać i od razu podawać.
Wierzch posypać dodatkowym serem.
Smacznego!
Bo szybkie moze byc pyszne!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :_)
OdpowiedzUsuń