Oryginalna sałatka z pestkami granatu, wołowiną i truskawkowym winegretem
Pomysł na letni obiad łączący smaki słodkie i słone.
Oryginalne wykorzystanie truskawek jako składnika dressingu i wiosennej sałatki.
Choć połączenie może wydawać się dziwne, a truskawki zbyt aromatyczne i nie pasujące do wołowiny to zapewniam Was, że tak nie jest (przetestowałam na sobie, dwa razy :-)).
Truskawki z winegretu zyskały nowy wymiar smaku, zapewne dzięki dodatkowi octu balsamicznego i czosnku.
W wersji wegetariańskiej tej sałatki mięso można zastąpić kozim serem i grzankami.
Polecam poszukiwaczom nowych smaków!
Składniki:
- mieszanka ulubionych sałat
- 1 czerwona cebula, pokrojona w bardzo cienkie piórka
- ziarenka z 1 granatu
- 150 g pieczonego lub grillowanego rostbefu (opcjonalnie)
- kilka truskawek pokrojonych w ćwiartki
Na dużym talerzu układamy sałatę, cebulkę, mięso, truskawki, ziarenka granatu.
Całość polewamy dressingiem.
Winegret truskawkowy:
- 6 truskawek (ok. 100 g)
- 5 łyżek octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- ok. 1/4 szklanki oliwy z oliwek (6 łyżek)
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
Truskawki zmiksować, dodać czosnek, ocet i miód, zmiksować ponownie.
Ciągle mieszając cienkim strumieniem dolać oliwę z oliwek. Wymieszać.
Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Odstawić do schłodzenia.
apetycznie i kolorowo:)
OdpowiedzUsuń