10 maja 2012

SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI I WOŁOWINĄ

Oryginalna sałatka z pestkami granatu, wołowiną i truskawkowym winegretem



Pomysł na letni obiad łączący smaki słodkie i słone.
Oryginalne wykorzystanie truskawek jako składnika dressingu i wiosennej sałatki. 
Choć połączenie może wydawać się dziwne, a truskawki zbyt aromatyczne i nie pasujące do wołowiny to zapewniam Was, że tak nie jest (przetestowałam na sobie, dwa razy :-)). 
Truskawki z winegretu zyskały nowy wymiar smaku, zapewne dzięki dodatkowi octu balsamicznego i czosnku. 
W wersji wegetariańskiej tej sałatki mięso można zastąpić kozim serem i grzankami. 
Polecam poszukiwaczom nowych smaków!

Składniki:
  • mieszanka ulubionych sałat
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w bardzo cienkie piórka
  • ziarenka z 1 granatu
  • 150 g pieczonego lub grillowanego rostbefu (opcjonalnie)
  • kilka truskawek pokrojonych w ćwiartki
Na dużym talerzu układamy sałatę, cebulkę, mięso, truskawki, ziarenka granatu. 
Całość polewamy dressingiem. 

Winegret truskawkowy:
  • 6 truskawek (ok. 100 g)
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • ok. 1/4 szklanki oliwy z oliwek (6 łyżek)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
Truskawki zmiksować, dodać czosnek, ocet i miód, zmiksować ponownie. 
Ciągle mieszając cienkim strumieniem dolać oliwę z oliwek. Wymieszać. 
Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Odstawić do schłodzenia.


Inspiracje: Warsztaty kulinarne z p. Magdą Gessler, Warszawa, kwiecień 2012 r. 

1 komentarz: