9 maja 2012

NALEŚNIKI SZPARAGOWE

Naleśniki orkiszowe ze szparagami i góralskim serem - kuchnia fusion


W moim domu panuje prawdziwe święto szparagowe i bardzo się z tego cieszymy :-)  
Szukając pomysłów na wykorzystanie tego niskokalorycznego warzywa postanowiłam połączyć ulubione smaki: orkisz, suszone pomidory, bazylię i góralski ser (szczęśliwie w sobotni poranek kupiłam na bazarku prawdziwy oscypek i wędzony bundz). 
Tak więc powstały naleśniki orkiszowe wypełnione szparagami oraz nadzieniem z trzech rodzajów sera: mascarpone, oscypka i bundzu, przyprawione suszonymi pomidorami i świeżutką bazylią. 
Całość zapieczona na rumiano w gorącym piekarniku. 
Moja prawdziwa kuchnia fusion, w której pięknie łączą się różne wpływy, tradycje i smaki. 
Zdecydowanie polecam, jeśli lubicie eksperymenty w kuchni i szukacie nowych smaków!

Naleśniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
Jajka ubić na puszystą masę, dodać mleko, szczyptę soli, oliwę i przesiać oba rodzaje mąki. 
Ponownie wymieszać bardzo dokładnie, aby nie było grudek. Dolać gazowaną zimną wodę, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 30 minut
( w tym czasie ciasto zmieni konsystencję, w razie gdyby było zbyt gęste dolać odrobinę wody,
jeśli będzie zbyt rzadkie zagęścić odrobiną mąki).
Używając patelni teflonowej usmażyć kolejno 8 rumianych naleśników, przestudzić. 

Nadzienie serowe:
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 małe oscypki, drobno starte
  • 100 g wędzonego bundza (można zastąpić innym wędzonym serem), drobno startego
  • garść świeżych listków bazylii
  • 50 g suszonych pomidorów, odsączonych z oleju, pokrojonych na drobne kawałki
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki mleka
Serek mascarpone wymieszać z mlekiem i bazylią, dodać starte sery, ponownie wymieszać.
Doprawić do maku solą i pieprzem. 

Dodatkowo:
  • duży pęczek zielonych szparagów (im cieńsze tym lepsze) - wskazówki znajdziecie w przepisie na pizzę szparagową
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • sok z połowy cytryny
Przygotowane wcześniej szparagi grillować na suchej patelni przez 3 minuty z każdej strony
(rozgrzewam patelnię, układam na niej szparagi, przykrywam spodem z tortownicy, który obciążam słoikiem z soczewicą, grilluję tak z obu stron. Ważne, aby w trakcie opiekania nie polewać szparagów oliwą lub innym tłuszczem). 
Odkładam do lekkiego wystudzenia, wcześniej polewając je oliwą, sokiem z cytryny, doprawiając solą i pieprzem (dzięki temu pysznie się zamacerują). 
Tak przygotowane szparagi są świetnym dodatkiem do mięs. 

Naleśniki kolejno posmarować porcją nadzienia serowego, na środek każdego ułożyć porcję przygotowanych wcześniej szparagów, zwinąć wzdłuż nich. 
Ułożyć w naczyniu do zapiekania (jeśli zostało nam nadzienie możemy posmarować nim wierzch). 
Zapiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 ºC

Podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym. 


Smacznego!

Inspiracje: Magazyn "Kuchnia" 5'2012

4 komentarze:

  1. Wspaniałe! Zjadłabym takie pyszności! Piękne i bardzo apetyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale i bardzo pomyslowe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł, na majowy sezon szparagowy jak znalazł. Zapisuję do szparagowej kolekcji :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam szparagi i z chęcią zjadłabym Twoje naleśniki!

    OdpowiedzUsuń