5 maja 2012

WIOSENNA PIZZA ZE SZPARAGAMI

Puszysta pizza ze szparagami, pieczarkami, cebulą, boczkiem i kabanosami



Krótki sezon szparagowy czas zacząć! Nareszcie :-) 
Zaczęłam od prawdziwie wiosennej pizzy na grubym ziołowym spodzie. 
Nie byłabym sobą, gdybym nie użyła mąki pełnoziarnistej, dlatego jest ważnym składnikiem ciasta. Sos pomidorowy został zastąpiony białym, dzięki czemu smak także wyraźnie się zmienił.
Składniki są oczywiście dowolne do skomponowania wg Waszej wyobraźni. 
Ja wybrałam szparagi, kabanosy, boczek, cebulkę i pieczarki. 
Dodatkowo pyszna, delikatna i mleczna mozzarella rozpływająca się na cieście. 
Polecam na wiosenny piknik!

Składniki ciasta:
(4 cienkie pizze o średnicy 20 cm lub 2 duże puszyste pizze o średnicy 26 cm)
  • 470 g mąki pszennej
  • 130 g mąki pełnoziarnistej pszennej (można zastąpić mąką pszenną) 
  • 45 g świeżych drożdży
  • 375 ml wody źródlanej (1 i 1/2 szklanki) 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka suszonej bazylii 
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Wodę lekko podgrzać, aby była letnia. 
Dodać do niej cukier i drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut (drożdże powinny zacząć pracować). 
Do dużej miski przesiać mąki, dodać oliwę, sól, rozczyn i przyprawy. 
Wyrobić ciasto przez ok. 10 minut (powinno odstawać od brzegów naczynia). 
Uformować kulę, wierzch posmarować oliwą , odłożyć do miski.  
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godzinę). 
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 250 ºC
Wyrośnięte ciasto podzielić na części. 
Każdą z nich wyrobić krótko na wysypanej mąką stolnicy, rozwałkować na okrągły placek (cienki lub gruby, w zależności od Waszego wyboru). 
Wyłożyć na wysmarowaną oliwą blachę do pieczenia. 
Wierzch posmarować białym sosem, ułożyć ulubione składniki. 
Na wierzchu położyć ser. 
Włożyć do gorącego piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut, aż pizza będzie wyraźnie złocista. 
Podawać ciepłą, choć dobrze smakuje także zimna.

Biały sos śmietanowo-cebulowy:
  • 1 cebula drobno pokrojona 
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone
  • 200 ml śmietanki tortowej (30 % tłuszczu) 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, poddusić przez 3 minuty. 
Dodać czosnek, smażyć przez kolejne 2 minuty. 
Wlać śmietanę, gotować przez 3 minuty, dodać oregano. Zmiksować. 
Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Ostudzić. 

Składniki dodatkowe: 

  • pęczek zielonych szparagów * (oderwać zdrewniałe końcówki. Pozostałe części umyć, pokroić na 1 cm kawałki, skropić łyżką oliwy z oliwek, dodać 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu, wymieszać)
* Kupując je warto zwrócić uwagę, czy są jędrne i ciemno zielone. Wierzchołki powinny być ściśle zamknięte a końcówki wilgotne. Dwa szparagi pocierane o siebie powinny lekko skrzypieć. 
Wg mnie zielone są zdecydowanie smaczniejsze od białych. 
Posiadają wrażliwy wierzchołek oraz zdrewniały, niejadalny koniec. Zdrewniałą część łatwo się odrywa (przełamując ok. 1/4 końcówki, zdrewniała część sama się złamie pod naciskiem dłoni). Nie trzeba ich obierać.   
Zdrewniałe końce mogą być wykorzystane do ugotowania wywaru do zupy. 

  • 1 cebula pokrojona w cienkie piórka (dodać 1/4 łyżeczki soli, wymieszać)
  • 200 g kabanosów drobiowych (pokrojonych w 1 cm kawałki)
  • 2 kulki mozzarelli (125 g każda), pokrojona w plasterki
  • 400 g pieczarek (umyte pieczarki pokroić, dodać sól, wymieszać i lekko ścisnąć dłońmi, aby wypłynęła z nich woda. Pozostawić na 10 minut, po tym czasie odcisnąć wodę i wylać)
  • 300 g chudego boczku pokrojonego w cienkie plastry (podsmażyć przez 5 minut, odsączyć na papierowych ręcznikach)
  • świeży szczypiorek do posypania wierzchu po upieczeniu
Smacznego!

 

6 komentarzy:

  1. szparagowa brzmi niesamowicie wiosennie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna, osobiście bardzo lubię grube spody, szczególnie takie ziołowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna ta Twoja pizza! I te wszystkie składniki... Poproszę kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O Boże, jaka apetyczna :D jutro lecę do sklepu po składniki, może uda mi się trafić na Meatro na promocji, to nie będą aż tak drogie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyyyyyyszna, a te maestro to co to za kabanoski, to nie te z reklamy o narzekających Polakach?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawi mnie smak takiej potrawy PIZZA ZE SZPARAGAMI wydaje mi się wyjątkowa -ciekawią mnie też karczochy-
    niestety mogę tylko poczytać na blogach kulinarnych jaki to smak -mieszkam w malutkiej miejscowości-Ani szparagów ani karczochów nie spotkałem ani na targu ani w sklepach -Pozostaje mi zachwycać się opisami i fotografiami potraw

    OdpowiedzUsuń