7 maja 2012

RISOTTO SZPARAGOWE

Kremowe risotto ze szparagami




Szparagowej uczty ciąg dalszy... :-)
Tym razem stanowią składnik pysznego risotto, doskonałego dodatku do mięs i ryb lub samodzielnego lekkiego dania.
Idealnie do risotto nadaje się ryż arborio lub carnaroli.
Podstawą jest gotowanie na wolnym ogniu i dość częste mieszanie, czyli dodawanie swojego serca i czasu.
Nie może się nie udać :-)
Ryż przestaje być nudnym dodatkiem. 
Zdecydowanie polecam!


Składniki:
  • 1 duża cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g ryżu arborio lub carnaroli
  • kieliszek wina białego (można zastąpić bulionem)
  • 1,8 l bulionu drobiowo-warzywnego (smak można wzmocnić zdrewniałymi końcówkami szparagów ugotowanymi w bulionie) 
  • 1 pęczek zielonych szparagów, jak najbardziej cienkich
  • 65 g masła (1/3 kostki)
  • 100 g sera "Bursztyn", startego na tarce o drobnych oczkach
  • sól i pieprz do smaku 
Na patelni teflonowej rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu przez 5 minut (cebula powinna się zeszklić, ale nie zbrązowieć). 
Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 2 minuty, mieszać od czasu do czasu. 
Dodać ryż, ciągle mieszając podgrzewać przez 4 minuty. 
Zalać białym winem, całość zagotować. 
Powoli, porcjami dodawać wrzący bulion, dodając kolejną część, kiedy ryż wchłonie prawie cały poprzednio dodany płyn.  Często mieszać. 
W międzyczasie przygotować szparagi:
oderwać zdrewniałe końcówki, pozostałe części umyć, pokroić na 2 cm kawałki. 
Oddzielnie odłożyć wierzchołki, gdyż są bardzo delikatne. 
Szparagi dodać do risotto na 4 minuty przed końcem gotowania, 2 minuty później dodać główki.  
Patelnię zdjąć z ognia, kiedy ryż jest al dente, w razie potrzeby dolać jeszcze trochę płynu. 
Dodać ser i masło, dokładnie wymieszać (ryż powinien być kleisty i wilgotny, nie może być suchy). 
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać gorące posypane dodatkowym serem. 




Smacznego!

Inspiracje: Magazyn "Kuchnia" 6'2011
Szparagi na stół

1 komentarz:

  1. Wygląda apetycznie. Zielone szparagi to doskonały dodatek do maślanego risotto :-)

    OdpowiedzUsuń