4 października 2012

PASTA Z SARDELI

Najprostszy i najszybszy pomysł na śniadanie 



Ostatnia puszka portugalskich sardeli, przywieziona kilka dni temu, stała się pysznym śniadaniem w 10 minut (pod warunkiem, że własny chleb żytni na zakwasie upiekliście wcześniej :-))
Pasta jest do wykonania w czasie gotowania jajek :-) 
Polecam na pyszne śniadania!

Składniki:
  • 1 puszka sardeli w zalewie z octu i oliwy (lub innych, olej można odlać)
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 mała cebulka, drobniutko pokrojona
  • 1 mały korniszon, drobniutko pokrojony
  • 1/4 papryki, bardzo drobno pokrojonej w kostkę
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ketchupu 
  • dodatkowo:
  • ugotowane jajka
  • pomidor
  • szczypiorek
Sardele przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem.
Dodać majonez, cebulkę, korniszon, paprykę, koperek, natkę pietruszki, ketchup i wymieszać. 
Spróbować i doprawić do smaku solą i pieprzem. 


Smacznego!

10 komentarzy: