5 października 2012

SZARLOTKA, NAJPROSTSZA, NAJLEPSZA

Kruche ciasto z jabłkami pachnącymi cynamonem 


Mój numer jeden! 
Nie zamieniłabym go na ciasto czekoladowe, tort czy nawet domowe rogaliki  z ciasta francuskiego. 
Idealnie kruche ciasto wypełnione cynamonowymi jabłkami (im ich więcej, tym, moim zdaniem, lepiej). 
Często nie umiem poczekać, aż ciasto ostygnie i jem jeszcze gorące (choć  to podobno niezdrowe). Ale jak tu się powstrzymać, kiedy zapach wnika do każdego zakątka w domu? 
Smaczności!




Masa jabłkowa:
  • ok. 1,5 kg jabłek (najlepsze to antonówki lub szare renety)
  • ok. 4 łyżki cukru
  • cynamon do smaku
Jabłka umyć, obrać, wyjąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki (im mniejsze tym lepiej, ale jabłka i tak rozpadną się pod wpływem temperatury). 
Przesypać do garnka z grubym dnem, dodać cukier i smażyć na dużym ogniu, ciągle mieszając, do momentu uzyskania dość gęstej konsystencji. 
Doprawić do smaku cynamonem. 
Ostudzić. 


Składniki ciasta: 
  • 220 g mąki pszennej, przesianej
  • szczypta soli 
  • 70 g cukru
  • 150 g masła, schłodzonego
  • 2 żółtka dużych jajek
  • papier do pieczenia
  • forma do tarty o średnicy ok. 25 cm
  • dodatkowo: 40 g mielonych migdałów do wysypania spodu ciasta
Mąkę, sól i cukier wymieszać, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i rozdrobnić palcami, do uzyskania kruszonki. 
Dodać żółtka i bardzo szybko zagnieść ciasto. 
Szczelnie owinąć folią i włożyć do lodówki do schłodzenia (na minimum 2 godziny, można na całą noc). 
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć nim dno i boki formy (wysoko). 
Ponakłuwać widelcem, schłodzić przez 30 minut w lodówce.  
Piekarnik rozgrzać do 180 ºC
Wstawić formę z ciastem i podpiec przez 15 minut.
Wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić. 
Ciasto posypać połową mielonych migdałów, wyłożyć przygotowane wcześniej nadzienie jabłkowe. Wierzch jabłek posypać pozostałymi mielonymi migdałami. 
Pozostałą 1/3 część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać wierzch szarlotki. 
Ponownie wstawić do gorącego piekarnika i piec przez następne ok. 30 minut w temp.180 ºC
Ostudzić na kratce kuchennej. 
Najlepsze jest lekko ciepła szarlotka podana z łyżką bitej śmietany.


Smacznego! 

25 komentarzy:

  1. Proste rozwiązania często bywają najlepsze. Twoja szarlota prezentuje się przesmakowicie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. każdego poranka mój dom mógłby pachnieć takim ciastem.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda niezwykle apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam właśnie na taką szarlotkę mam dziś ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aaaa tam niezdrowe... co zrobić kiedy ciepła najlepsza? :) Krucha szarlotka jest pyszna, choć biszkoptowe są równie smaczne. Sam aromat jabłek i cynamonu kusi niesamowicie...

    Wygląda pysznie... a ta kruszonka i migdały... mmmm!

    OdpowiedzUsuń
  6. Prawdziwa piękność! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam, mniam dostałam ślinotoku i czuję ten zapach, chociaż siedzę w pracy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja też najbardziej lubię szarlotkę na ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jesienią szarlotka obowiązkowa! Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna! Ale jak na ciepło to tylko z lodami waniliowymi :)!

    OdpowiedzUsuń
  11. kocham szarlotki <3 kocham jabłka *.*

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję Wam za miłe słowa :-)
    Lody waniliowe z szarlotką to już czysta rozpusta :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Najlepsza :) Szarlotka to takie ciasto, które na każdą okazję jest dobre.

    OdpowiedzUsuń
  14. Zgadza się Basiu, ja też skubie jeszcze ciepłą, bo taka jest najlepsza ! Oczywiście pięknie i tak smacznie wygląda, że chyba się wproszę na kawałeczek ! Gorąco pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja też uwielbiam szarlotki, ale serniki stawiam ponad wszystko

    OdpowiedzUsuń
  16. Za nami od kliku dni też szarlotaka chodzi.... :):)
    Piękna!
    Pozdrawiamy:):)

    OdpowiedzUsuń
  17. Proste i dobre, wymarzony przepis każdej nowoczesnej kobiety :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Siła tkwi w prostocie :} Wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  19. Poleciała mi ślinka i musiałam zrobić :) Podmieniłam trochę składniki, żeby przyoszczędzić na maśle i dna nie ścierałam ale rozwałkowałam. Wyszła pyszna! I zostały już tylko resztki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakbym wiedziała, że macie taki smakołyk to już stałabym u drzwi Waszych :-)
      Szarlotka to jedno z niewielu ciast, które mogę ostatnio jeść :-)
      Pozdrawiam Was serdecznie!

      Usuń
    2. No i znów mnie naszło. I właśnie skończyłam zajadać swoją połowę :) Zdecydowanie najprostsza i najlepsza szarlotka jaką znam. Nie miałam migdałów ale jabłka posypałam dodatkowo ziarnem słonecznika i wyszło całkiem całkiem. Coś się chrupie ale nie zagłusza smaku jabłek. Buziaki!

      Usuń
  20. Wspaniała szarlotka, u nas również znika jeszcze ciepła :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pycha! też muszę zrobić szarlotkę, tym bardziej, że mam pokłady jabłek z własnego ogródka!:-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pychotka ;) sama dziś piekę szarlotkę, bo ma kilka koszy jabłek z wyjazdu na wieś :)

    OdpowiedzUsuń