17 października 2012

RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI

Kremowe risotto pachnące jesienią



Podobno Polska jest potęgą w zbieraniu grzybów! Super :-)
A skoro w lasach jest ich zatrzęsienie (jak pięknie wyglądają borowiki wystające z kosza wiklinowego :-))
to czas z tego skorzystać i przygotować kremowe risotto ze skarbami jesieni. 
Według Włochów dobre risotto wymaga całkowitego oddania i miłości, ale powiem Wam, że się opłaca! 
Polecam! 

Składniki:
(dla 4 głodnych osób) 

  • ok. 400 ryżu do risotto (najlepszy jest taki o okrągłych ziarnach, np. arborio)
  • 1 litr bulionu (np. warzywnego lub warzywno-drobiowego)
  • 2 kieliszki białego wina (w wersji bezalkoholowej można zastąpić bulionem)
  • 1 mała cebula, drobno pokrojona
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 100 g chudego boczku, drobno pokrojonego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 3 łyżki masła
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • natka pietruszki, do smaku
  • sok z cytryny
  • 100 g sera typu parmezan, drobno otartego
  • dodatkowo:
  • 300 g leśnych grzybów, oczyszczonych i drobno pokrojonych
  • 1/2 małej cebuli, drobno pokrojonej
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku

Grzyby:
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać cebulkę i krótko podsmażyć (do lekkiego zrumienienia). 
Dodać grzyby (w zależności od rodzaju może być potrzebne ich wcześniejsze podgotowanie) i czosnek, dusić na średnim ogniu przez ok. 20 minut. 
Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Odstawić na czas przygotowania risotto. 

Risotto:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać boczek i podsmażyć przez 1 minutę. 
Następnie wsypać cebulkę i dodać czosnek, podsmażyć na średnim ogniu tylko do zeszklenia cebuli (ok. 2 minut). 
Bulion zagotować i trzymać na małym ogniu, aby lekko bulgotał. 
Następnie wsypać suchy ryż, dokładnie wymieszać z zawartością patelni, aby ziarenka oblepiły się tłuszczem. 
Wlać wino (jeśli używamy) i krótko odparować (ok. 2 minut). 
Dodać chochlę bulionu, zamieszać i gotować na wolnym ogniu, uzupełniając co kilka minut ilość bulionu na patelni. 
Przy ostatnim dolewaniu bulionu dodać połowę podduszonych grzybów. 
Spróbować, czy ryż jest al dente (w razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę bulionu lub wody). 
Zdjąć z ognia, kiedy ryż jest al dente a na patelni pozostaje płyn z gotowania (zostanie "wchłonięty" przez ryż jeszcze przed jedzeniem risotto). 
Dodać masło, ser, dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Wierzch ozdobić pozostałymi duszonymi grzybami i posypać natką pietruszki. 


Smacznego!

 

10 komentarzy:

  1. Grzybowe to zdecydowanie najlepsza wersja risotta, uwielbiam! A Twoje prezentuje się baaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja nie robiłam grzybowego, w ogóle rzadko robię risotto, chyba powinnam to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. grzyby to moja wielka miłość kulinarna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy nie robiłam risotto... Wygląda tak apetycznie, że skuszę się przy najbliższej okazji :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekne risotto, a jak musialo pachniec! Z grzybami jeszcze nie robilam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Robilam wczoraj (tylko bez boczku), rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  7. I ja się właśnie zabieram od wczoraj do risotta z prawdziwkami..Ma być bez boczku,czym pewnie zasmucę męża, ale cóż musi zjeść:)Pozdrawiam-blog super pysznie kolorowy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że bez boczku tez będzie pysznie i mąż się ucieszy :-)
      Pozdrawiam Was serdecznie!

      Basia

      Usuń