30 listopada 2012

ŚWIĄTECZNY STRUDEL ORZECHOWY

Delikatny pomarańczowy strudel z masą orzechową, żurawiną i marcepanem 



Mój pomysł na pyszny świąteczny strudel z masą orzechową, który jest świetną alternatywą dla strudla makowego (choć taki też ubóstwiam). 
Niezwykle prosty i szybki do zrobienia, zawierający mnóstwo bożonarodzeniowych smaków! 
W delikatnym cieście drożdżowym, które pachnie pomarańczami, ukryte są orzechy włoskie z lekką nutą rumową, lekko kwaskowa żurawina i słodziutki migdałowy marcepan!
Czy trzeba czegoś więcej? 

Zdecydowanie polecam! 


Składniki ciasta drożdżowego:
(na 2 strudle)
  • 500 g mąki pszennej (użyłam zamojskiej)
  • 200 ml mleka (w zależności od wilgotności mąki)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 90 g cukru
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka rumu (można zastąpić wódką)
  • skórka otarta z 1 sparzonej i dokładnie umytej pomarańczy (bez białych części, które są gorzkie) 
  • szczypta soli
  • dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu
  • papier do pieczenia 
  • 200 g surowego marcepanu (bez polewy), podzielony na 2 części  
  • 100 g żurawiny do ciast
Dzień wcześniej żurawinę przełożyć do słoika, zalać wrzącą wodą, słoik szczelnie zakręcić, ostudzić i odstawić na noc do lodówki. Po tym czasie nadmiar wody odcedzić. 

Masło roztopić, ostudzić do temperatury pokojowej (nie może być gorące).
Mleko podgrzać do letniej temperatury, dodać cukier i drożdże, dokładnie wymieszać. 
Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut (w tym czasie powinny zacząć pracować). 
Jajko ubić z żółtkami, odstawić. 
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać szczyptę soli, rozczyn, masę jajeczną, skórkę otartą z pomarańczy, masło, alkohol (jeśli używamy). 
Całość wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie lśniące. 
W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka. 
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny. 

Po tym czasie wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i podzielić na 2 części. 
Każdą z nich rozwałkować kolejno na  prostokąt o wymiarach: 40 cm x 20 cm. 


Na środku ciasta wyłożyć połowę masy orzechowej, rozsmarować zostawiając nieposmarowane 1 cm brzegi. Wzdłuż dłuższego boku wysypać żurawinę, a obok położyć wałek  marcepanowy. 
Zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku, zaczynając od strony z żurawiną, brzeg zlepić. 
Strudle układać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, zachowując odległość ok. 8 cm między nimi. 
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 35 minut. 
Po tym czasie wierzch delikatnie posmarować jajkiem. 
Wstawić do nagrzanego do 180 ºC  piekarnika i piec przez ok. 35-40 minut, aż strudle będą złote z wierzchu. 
Odstawić na kratkę kuchenną do ostygnięcia. 





Składniki nadzienia orzechowego:
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich 
  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki miodu (lub cukru)
  • łyżeczka pasty waniliowej (lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego) 
  • kieliszek rumu (opcjonalnie)
  • 100 g orzechów włoskich, rozdrobnionych
  • 6 biszkoptów okrągłych
  • kwaśna śmietana (ok. 5 łyżek, w zależności od gęstości masy)
Mleko zagotować z pastą waniliową i miodem, zdjąć z ognia, wsypać mielone orzechy włoskie, wymieszać i pogotować na małym ogniu przez minutę, ciągle mieszając (masa jest gęsta). Zostawić przez 5 minut pod przykryciem, następnie dodać rozdrobnione orzechy i rum, wymieszać, szczelnie owinąć folią, ostudzić (można przygotować wieczór wcześniej przed pieczeniem strudli). 
W dniu pieczenia dodać rozkruszone biszkopty, śmietanę, wymieszać, ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem wg upodobania.
Powinna powstać plastyczna masa łatwo dająca się formować (nie spływająca z łyżki, gdyby była zbyt „lejąca” dodać okruchy biszkoptowe).



Smacznego! 
Cud, miód i cynamon

9 komentarzy:

  1. Ale smacznie wygląda. I jeszcze ten marcepan, niczym wisienka... w torcie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda nie tylko ślicznie, ale i apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam takiego wypieku..aż chce się zęba zatopić w takim smakowitym kawałeczku

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za przepis, wyjątkowo akceptuję, bo marcepan to bomba kaloryczna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Strucle z orzechami są pyszne. Czy mogę cie zaprosić do zabawy Liebster Blog

    OdpowiedzUsuń