29 listopada 2012

BUŁECZKI HAMBURGEROWE II

Domowe, delikatne bułeczki z sezamem i czarnuszką, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej orkiszowej 



Nie jem hamburgerów z sieciówek, ponieważ nie wiem, co jest w środku, a tego po prostu nie lubię! 
Kiedyś się skusiłam i do dziś pamiętam smak, a raczej brak smaku, tej nijakiej bułki...
Lubię wiedzieć, że pieczywo nie tylko smakuje, ale też jest zdrowe i dostarczy cennych składników, dlatego mąka pełnoziarnista orkiszowa jest niezbędna :-) 
Bułeczki niezwykle długo zachowują świeżość, z powodzeniem można je mrozić, a później przez chwilkę opiec w tosterze, aby na powrót stało się chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. 
Udało mi się kupić czarnuszkę i dzięki temu powstała wariacja na temat bułeczki hamburgerowej, która z definicji powinna być posypana sezamem :-) 
A ja wolę tę przewrotną, ponieważ smak czarnuszki jest bardzo orientalny i niecodzienny! 
Okazało się, że bułeczki są świetnym dodatkiem śniadaniowym! 
Możecie wybrać swoje ulubione; kiedyś piekłam podobne pieczywo z mlekiem skondensowanym
Pomysł zaczerpnięty z bloga "Kwestia Smaku", zmodyfikowany. 
Ciasto możecie przygotować 4 dni wcześniej, a później przechowywać w lodówce, do czasu pieczenia. Ważne jest, aby je wyjąć z lodówki na 3 godziny przed planowanym pieczeniem, aby zdążyło się ocieplić. 
Zdecydowanie polecam! 
Którą wersję lubicie bardziej, z sezamem czy czarnuszką? 



Składniki:
(na 12 bułeczek) 

  • 290 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 7 g suchych drożdży
  • 225 g mleka 
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 35 g cukru
  • 8 g soli morskiej
  • dodatkowo: 
  • papier do pieczenia
  • jajko do posmarowania wierzchu
  • sezam (lub czarnuszka) do posypania
Przygotowanie:
W mleku rozpuścić drożdże z cukrem, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. 
Oba rodzaje mąki przesiać do dużej miski, dodać sól, jajko, rozczyn drożdżowy i oliwę. 
Cierpliwie wyrobić ciasto przez ok. 10 minut (nie powinno się kleić, ale swobodnie odstawać od ręki i być elastyczne, w razie potrzeby dodać odrobinę mleka lub mąki więcej). 
Uformować kulę, wierzch lekko posmarować oliwą. 
Włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i szczelnie owinąć folią. Wstawić do lodówki do następnego dnia (można tak przechowywać przez 4 dni). 
Na 3 godziny przed planowanym czasem pieczenia wyjąć z lodówki i postawić w ciepłym miejscu na 30 minut. 
Następnie wyłożyć na stolnicę lekko posypaną mąką, podzielić na 12 części.
Z każdej z nich uformować kulę i wyrobić w rękach, wierzch lekko posmarować oliwą, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowując odległość ok. 6 cm między bułeczkami). 
Przykryć folią spożywczą i ściereczką, ponownie odstawić do wyrośnięcia (na 2 i 1/2 godziny). 
Piekarnik rozgrzać do 200 ºC
Wierzch bułeczek posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem (lub czarnuszką) 
Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 13-15 minut, aż będą pięknie złote (pilnując, ponieważ ciasto zawiera sporą ilość cukru i bułeczki szybko się rumienią). 
Odstawić do ostygnięcia. 


Smacznego!

 

1 komentarz: