20 grudnia 2012

CIASTKA EKSPRESOWE

Ciasteczka z białą czekoladą, żurawiną i aromatem cytrynowym 



Dziś wpadła w moje ręce książka bogini traktująca o świętach, czyli "Nigella Świątecznie". 

I, tak jak przypuszczałam niecierpliwie czekając na tę przesyłkę, przepadłam na kilka godzin przewracając kartka za kartką i nie mogąc oczu oderwać :-) 
Jest niezwykle kolorowa i bardzo nastrojowa, wiele przepisów można z powodzeniem wykorzystać podczas zbliżających się świąt. 
Ja od razu zabrałam się za przygotowanie świątecznych ciasteczek. 
Lubię połączenie białej czekolady i żurawiny, ale do kompletu brakowało mi tutaj skórki cytrynowej (którą oczywiście dodałam od siebie). 
A że znam przepisy Nigelli wiem, że warto zmniejszyć ilość cukru użytą do wypieku, dlatego poniższy przepis już uwzględnia te zmiany. 
Ciasteczka są naprawdę ekspresowe do przygotowania, ponieważ masa nie wymaga chłodzenia ani zbytniego wysiłku. Wystarczy wszystko zmiksować i ulepić kuleczki z ciasta. 
Dodatek płatków owsianych sprawia, że ciastka są lekko wilgotne w środku, a chrupiące na zewnątrz. 
Zdecydowanie polecam, jest jeszcze dużo czasu na ich zrobienie! 




Składniki:

(na 30 ciasteczek) 
  • 150 g mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 75 g płatków owsianych (Nigella zaznacza, że nie błyskawicznych, ale ja właśnie takich użyłam i ciasteczka są pyszne)
  • 125 g miękkiego masła
  • 50 g brązowego cukru
  • 60 g cukru pudru 
  • 1 jajko
  • 75 g suszonej żurawiny
  • 50 g orzechów włoskich, drobno pokrojonych (Nigella używa pekan) 
  • 150 g białej czekolady, drobno pokrojonej
  • skórka otarta z 1 cytryny (sparzonej i dokładnie  umytej, bez białych części) 
  • dodatkowo:
  • papier do pieczenia 
Piekarnik włączyć i ustawić temperaturę 180 ºC
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Do miski przesiać mąkę, dodać płatki owsiane i proszek do pieczenia. 
W drugiej misce masło utrzeć z solą, cukrem brązowym i cukrem pudrem na puszystą masę. 
Dodać jajka i ponownie zmiksować. 
Wmieszać odmierzone wcześniej suche składniki, a następnie dodać żurawinę, orzechy, skórkę cytrynową i czekoladę. 
Jeszcze raz dokładnie wymieszać. 
Z ciasta zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze w dość dużej odległości (ok. 4 cm). 
Lekko je spłaszczyć (można łyżką lub ręką). 
Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 15 minut, dopóki staną się jasnozłote. 
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić na blasze, aby lekko stwardniały (takie gorące są bardzo miękkie). 
Ostudzić na kratce kuchennej. 
Przechowywać w szczelnym pojemniku do 5 dni. 


Smacznego! 

Inspiracje:  "Nigella Świątecznie" Nigelli Lawson (przepis nieznacznie zmodyfikowany) 

Wonderful dream! Smakowite Prezenty Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

9 komentarzy:

  1. ale pyszne! chętnie bym zjadła takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z żurawiną są na pewno pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ smacznie wyglądają te ciacha:)
    Wpraszam si na choć jedno, no może dwa...

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam podobne rok temu i bardzo mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Następnym razem wypróbuję Twoje bo cudnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają przepysznie :)
    mimo natłoku świątecznych obowiązków postaram się je upiec, bo od samego patrzenia dostaję ślinotoku...
    pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudne te ciasteczka! Wesołych! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. lubię owsiane ciasteczka, te są godne wypróbowania

    OdpowiedzUsuń