21 grudnia 2012

CIASTECZKA CZEKOLADOWO-WIŚNIOWE

Obłędnie pyszne ciasteczka z płatkami owsianymi, suszonymi wiśniami i gorzką czekoladą - prawdziwy smak Świąt



Piekąc wczorajsze ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną wpadłam na pomysł na zmienioną ich wersję. Jeśli te wczorajsze można nazwać dniem, to te dzisiejsze zdecydowanie kojarzą mi się z nocą. 
A wszystko za sprawą dodatku kakao, gorzkiej czekolady i suszonych wiśni. 
Oczywiście baza zawiera niezwykle smaczne płatki owsiane i orzechy włoskie, nadające tego prawdziwego charakteru ciasteczkom. 
Jeśli ktoś mnie zapyta, które bardziej skradły moje serce, zdecydowanie odpowiem, że te z gorzką czekoladą. 
Spróbujcie i znajdźcie swoje smaki! 
Zdecydowanie polecam, ponieważ przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę! 
Jeśli chcecie podarować komuś prezent od serca, to te ciasteczka z cała pewnością się do tego nadają! 




Składniki:
(na 30 ciasteczek) 
  • 150 g mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 75 g płatków owsianych (Nigella zaznacza, że nie błyskawicznych, ale ja właśnie takich użyłam i ciasteczka są pyszne)
  • 125 g miękkiego masła
  • 50 g brązowego cukru
  • 60 g cukru pudru 
  • 1 jajko
  • 75 g suszonej wiśni
  • 50 g orzechów włoskich, drobno pokrojonych (Nigella używa pekanów) 
  • 150 g gorzkiej czekolady, drobno pokrojonej
  • 2 łyżki kakao 
  • dodatkowo:
  • papier do pieczenia 
Piekarnik włączyć i ustawić temperaturę 180 ºC. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Do miski przesiać mąkę, dodać płatki owsiane, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać ręką. 
W drugiej misce masło utrzeć z solą, cukrem brązowym i cukrem pudrem na puszystą masę. 
Dodać jajka i ponownie zmiksować. 
Wmieszać odmierzone wcześniej suche składniki, a następnie dodać wiśnie, orzechy i czekoladę. 
Jeszcze raz dokładnie wymieszać. 
Z ciasta zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze w dość dużej odległości (ok. 4 cm). 
Lekko je spłaszczyć (można łyżką lub ręką). 
Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 15 minut, dopóki staną się jasnozłote. 
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić na blasze, aby lekko stwardniały (takie gorące są bardzo miękkie). 
Ostudzić na kratce kuchennej. 
Przechowywać w szczelnym pojemniku do 5 dni. 



Smacznego! 

Inspiracje:  "Nigella Świątecznie" Nigelli Lawson (przepis zmodyfikowany) 

Wonderful dream! Smakowite Prezenty Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

3 komentarze:

  1. Już sam tytuł mi się podobał, a ciastka wyglądają świetnie :)
    Pozdrawiam
    Kaczka

    OdpowiedzUsuń
  2. Życzę Zdrowych, Radosnych i Smacznych Świąt:)! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciasteczka....
    Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia przepełnionych miłością i radością oraz ............cudownm zapachem przyrządzanych potraw........

    OdpowiedzUsuń