4 grudnia 2012

COŚ DLA MIKOŁAJA :-)

Puszyste marcepanowe drożdżówki choinki - prezent dla Mikołaja :-) 



Pomysł na śniadanie po odwiedzinach św. Mikołaja, kiedy buzie uśmiechają się do otrzymanych prezentów :-) 
Może i niecodzienne, ale w końcu dzień też jest wyjątkowy! 
Smak ciasta drożdżowego wzmacnia świąteczny marcepan i lukier cytrynowy. 
Zdecydowanie polecam, warto ozdobić takie drożdżóweczki z dziećmi, na pewno chętniej zjedzą śniadanie! 




Składniki ciasta drożdżowego:
(na 12 drożdżówek)
  • 500 g mąki pszennej (użyłam zamojskiej)
  • 200 ml mleka (w zależności od wilgotności mąki)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 70 g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka likieru różanego (można zastąpić rumem lub wódką)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • dodatkowo:
  • 100 g surowej masy marcepanowej (bez czekolady)
  • 1 rozkłócone jajko do posmarowania wierzchów
  • papier do pieczenia
  • dowolne jadalne ozdoby 
Mleko podgrzać do letniej temperatury, dodać cukier i drożdże, dokładnie wymieszać. 
Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut (w tym czasie powinny zacząć pracować). 
Masło roztopić, ostudzić do temperatury pokojowej (nie może być gorące).
Jajko ubić z żółtkami, odstawić. 
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, rozczyn, masę jajeczną, masło, alkohol. 
Całość wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie lśniące. 
W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka. 
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1-1,5 godziny.

Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, na środek wyłożyć  porwany na małe kawałki marcepan i zagnieść ciasto, aby stało się jednolite (marcepan jest miękki, dzięki czemu łatwo się zagniata).
Ciasto rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm, następnie podzielić na 12 trójkątów (tak jak pizzę (stolnicę podsypywać mąką). 
Brzegi trójkątów naciąć nożem na głębokość ok. 1 cm, tworząc w ten sposób gałęzie choinki. 
Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, w odległości ok. 5 cm między bułeczkami, ponieważ urosną podczas pieczenia. 
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. 
Po tym czasie wierzch bułeczek delikatnie posmarować jajkiem. 
Wstawić do nagrzanego do 180 ºC  piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut, aż bułeczki będą złote z wierzchu. 
Odstawić na kratkę kuchenną do ostygnięcia. 
Lekko ciepłe drożdżówki polukrować i dowolnie ozdobić. 

Lukier cytrynowy:
  • 8 łyżek cukru pudru
  • ok. 3 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z połowy sparzonej i umytej cytryny (bez białych części) 
Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką, do otrzymania żądanej konsystencji, nie spływającej z łyżki (w razie potrzeby dodać cukru pudru lub soku z cytryny). 

Smacznego! 


Inspiracje: Sposób wycięcia ciasta: blog "Moje Wypieki", przepis na ciasto własny 

Cud, miód i cynamon

13 komentarzy:

  1. az sie głodna zrobiłam :P
    Pieknie wygladają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację, przecież nam Wszystkim umknęła kwestia prezentu dla niego!! Sama się za niego przebiorę żeby tylko dostać takie pyszności!!! Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne :) Dodaję do przetestowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają naprawdę fantastycznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł, pamiętam, że w dzieciństwie zawsze zostawiałam słodki prezent dla Mikołaja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mikołaj nie ma wyjścia. Musi zostawić GÓRĘ prezentów :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super! Ja też chciałam dziś je robić, ale jutro jednak zrobię, bo dziś czasu mi zabrakło :)

    OdpowiedzUsuń
  8. piękne!! robiłam takie kiedyś :) też dla Mikołaja!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Super pomysł na świąteczne drożdżówki :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przeurocze, chętnie by się taką wcięło! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale piękne te choineczki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Poczęstuj się moją muffinką a ja chętnie skuszę się na taką choineczkę :)

    OdpowiedzUsuń