5 grudnia 2012

PESTO Z PIECZONEJ PAPRYKI

Pesto z pieczoną papryką, suszonymi pomidorkami i ricottą, pachnące latem (POMARAŃCZOWE) 


Pesto uwielbiam za to, że jest niezwykle proste do zrobienia, a smakuje jak najwytworniejsze danie! 
Wszystkie smaki lata zamknięte są w składnikach! 
Można wykorzystać do makaronu, ale świetnie smakują także z rybą lub na tostach. 
Zastosowań jest mnóstwo. 
Próbowałam już kilka rodzajów, między innymi zielone pesto pietruszkowe i czerwone pesto z suszonych pomidorów
Dziś pesto z pieczonej papryki z dodatkiem słodziutkich suszonych pomidorów i lekko słonego serka ricotta. Całość wieńczy nasz polski ser "Bursztyn", który z powodzeniem może konkurować z pecorino lub parmezanem! 
Pesto paprykowe znane jest też pod nazwą pesto kalabryjskie. 
Zdecydowanie polecam! 





Składniki:
(porcja dla 4 osób) 
  • 5 czerwonych papryk
  • 250 g serka ricotta 
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony 
  • ok. 100 g startego sera "Bursztyn"  
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku
  • dodatkowo: 
  • ulubiony makaron ugotowany al dente (ok. 100 g suchego makaronu na osobę) 
Papryki umyć, osuszyć, w całości (razem z ogonkiem) włożyć do naczynia żaroodpornego lub  na spory kawałek podwójnie złożonej folii aluminiowej i wstawić na górną półkę piekarnika nagrzanego do 230 ºC (lub pod grzałkę grillową). Opiekać przez ok. 15 minut, aż skórka stanie się lekko brązowa. 
Wyjąć z piekarnika i od razu przełożyć do grubego woreczka, szczelnie zawiązać i pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego ostudzenia. 
Wyjąć z woreczka, odciąć ogonki, wylać soki z wnętrza, wyrzucić pestki i obrać skórkę. 
Pokroić na kawałki. 
Zmiksować razem ostudzoną paprykę, serek, suszone pomidory i czosnek. 
Wmieszać oliwę z oliwek i starty ser. Spróbować. 
Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Wymieszać z ugotowanym makaronem, podgrzać z odrobiną wody z gotowania makaronu (tą wodą regulujemy gęstość sosu). 
Podawać gorące, posypane dodatkową porcją sera. 



Smacznego! 

3 komentarze:

  1. Jak na pesto bardzo mało oliwy używasz. Prawdę mówiąc ja osobiście zawsze robię na zwykłym oleju rzepakowym, nie na oliwie bo uważam, że oliwa jest za gorzka, a olej nie ma smaku wcale, ale z pewnością daję go dużo, dużo więcej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to pesto nie ma w sobie dużo oliwy, bo pieczona papryka i ricotta są bardzo wilgotne i kremowe :-)
      Ja lubię oliwę z oliwek, choć podobno olej rzepakowy jest zdrowszy i też go czasami używam :-)
      Pozdrawiam serdecznie!
      Basia

      Usuń
  2. :) Dziękuję za udział w akcji ! dodaję z radością :)

    OdpowiedzUsuń