Zawsze, kiedy je widzę w cukierni, robię się głodna!
A to wszystko przez to, że masa serowa tak cudnie wylewa się z cienkiego ciasta drożdżowego, kusząc zapachem!
Tak naprawdę to ser jest w nich najważniejszy i dlatego jest go tak dużo.
Jeśli lubicie, to możecie dodać do niego rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową lub orzechy.
Ja zestawiłam ser z konfiturą różaną, którą uwielbiam pod każdą postacią!
Smacznego!
Składniki ciasta drożdżowego:
(na 12 drożdżówek)
- 500 g mąki pszennej (użyłam zamojskiej)
- 200 ml mleka (w zależności od wilgotności mąki)
- 30 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 70 g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżka likieru różanego (można zastąpić rumem lub wódką)
- 1/4 łyżeczki soli
- dodatkowo:
- mały słoiczek ulubionej konfitury (użyłam różnej)
- 1 rozkłócone jajko do posmarowania wierzchów
- papier do pieczenia
Mleko podgrzać do letniej temperatury, dodać cukier i drożdże, dokładnie wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut (w tym czasie powinny zacząć pracować).
Masło roztopić, ostudzić do temperatury pokojowej (nie może być gorące).
Masło roztopić, ostudzić do temperatury pokojowej (nie może być gorące).
Jajko ubić z żółtkami, odstawić.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, rozczyn, masę jajeczną, masło, alkohol.
Całość wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie lśniące.
W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka.
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1-1,5 godziny.
Nadzienie serowe:
- 500 g półtłustego białego sera, zmielonego lub zmiksowanego
- 7 łyżek cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki suchego proszku budyniowego (waniliowego lub śmietankowego)
- skórka otarta z połowy sparzonej i umytej cytryny (bez białych części)
Ser bardzo dokładnie wymieszać z cukrem pudrem, budyniem w proszku, skórką z cytryny i żółtkiem.
Gotowe :-)
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na 12 części.
Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, następnie rozwałkować na placek o średnicy 10 cm.
Na środek każdego położyć porcję serka i lekko rozsmarować, zostawiając nieposmarowane brzegi.
Na wierzchu serka położyć łyżeczkę konfitury, lekko ją wciskając w serek.
Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, w odległości ok. 5 cm między bułeczkami, ponieważ urosną podczas pieczenia.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut.
Po tym czasie wierzch bułeczek delikatnie posmarować jajkiem.
Wstawić do nagrzanego do 180 ºC piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut, aż bułeczki będą złote z wierzchu.

kołacze wyglądają mega smacznie, chętnie bym spróbowała jednego :)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam drozdzowki z serem. Twoje wygladaja przepysznie. Zamarzyla mi sie taka drozdzowka do kawy... :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Ja zrobiłam się głodna widząc Twoje kołacze:-)
OdpowiedzUsuńchętnie wprosiłabym się na takie domowe drożdzówki ;) wyglądają i na pewno smakuję lepiej niż te z cukierni
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają! Można się wprosić do Ciebie na śniadanie? ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie!
Usuń