12 grudnia 2012

KOŁACZE SEROWE

Drożdżówki z serem i konfiturami 


Zawsze, kiedy je widzę w cukierni, robię się głodna! 
A to wszystko przez to, że masa serowa tak cudnie wylewa się z cienkiego ciasta drożdżowego, kusząc zapachem! 
Tak naprawdę to ser jest w nich najważniejszy i dlatego jest go tak dużo. 
Jeśli lubicie, to możecie dodać do niego rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową lub orzechy. 
Ja zestawiłam ser z konfiturą różaną, którą uwielbiam pod każdą postacią! 
Smacznego! 




Składniki ciasta drożdżowego:
(na 12 drożdżówek)
  • 500 g mąki pszennej (użyłam zamojskiej)
  • 200 ml mleka (w zależności od wilgotności mąki)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 70 g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka likieru różanego (można zastąpić rumem lub wódką)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • dodatkowo:
  • mały słoiczek ulubionej konfitury (użyłam różnej) 
  • 1 rozkłócone jajko do posmarowania wierzchów
  • papier do pieczenia
Mleko podgrzać do letniej temperatury, dodać cukier i drożdże, dokładnie wymieszać. 
Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut (w tym czasie powinny zacząć pracować). 
Masło roztopić, ostudzić do temperatury pokojowej (nie może być gorące).
Jajko ubić z żółtkami, odstawić. 
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, rozczyn, masę jajeczną, masło, alkohol. 
Całość wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie lśniące. 
W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka. 
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1-1,5 godziny.




Nadzienie serowe:
  • 500 g półtłustego białego sera, zmielonego lub zmiksowanego
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki suchego proszku budyniowego (waniliowego lub śmietankowego)
  • skórka otarta z połowy sparzonej i umytej cytryny (bez białych części) 
Ser bardzo dokładnie wymieszać z cukrem pudrem, budyniem w proszku, skórką z cytryny i żółtkiem. 
Gotowe :-) 


Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na 12 części. 
Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, następnie rozwałkować na placek o średnicy 10 cm.
Na środek każdego położyć porcję serka i lekko rozsmarować, zostawiając nieposmarowane brzegi. 
Na wierzchu serka położyć łyżeczkę konfitury, lekko ją wciskając w serek.
Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, w odległości ok. 5 cm między bułeczkami, ponieważ urosną podczas pieczenia. 
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut. 
Po tym czasie wierzch bułeczek delikatnie posmarować jajkiem.  
Wstawić do nagrzanego do 180 ºC  piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut, aż bułeczki będą złote z wierzchu. 
Odstawić na kratkę kuchenną do ostygnięcia. 



Smacznego! 

Autor przepisu: Basia


6 komentarzy:

  1. kołacze wyglądają mega smacznie, chętnie bym spróbowała jednego :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam drozdzowki z serem. Twoje wygladaja przepysznie. Zamarzyla mi sie taka drozdzowka do kawy... :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja zrobiłam się głodna widząc Twoje kołacze:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. chętnie wprosiłabym się na takie domowe drożdzówki ;) wyglądają i na pewno smakuję lepiej niż te z cukierni

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglądają! Można się wprosić do Ciebie na śniadanie? ;)

    OdpowiedzUsuń