To ciasto to wybawienie dla wszystkich pozostających na zdrowej diecie (sama kilka razy z niego korzystałam).
Zamiast zwykłej mąki dodajemy mąkę pełnoziarnistą pszenną i powiem szczerze, nie tracimy nic na smaku i zapachu, zyskując tę dawkę zdrowia.
Idealny przepis na święta.
Najbardziej lubimy to ciasto z sosem czekoladowym, kremowo-kawowym serkiem i wiśniami.
Wiem, że te dodatki nie są mało kaloryczne, ale skoro ciasto jest pełnoziarniste... :-)
Oryginalny przepis z bloga "Moje Wypieki" lekko zmodyfikowałam, dodając odrobinę kawy i likieru kawowego do ciasta, dzięki czemu tylko zyskało na głębi smaku.
Zdecydowanie polecam!
Składniki:
(na 10 porcji ciasta)
- 80 g gorzkiej czekolady
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 50 ml likieru kawowego
- pół szklanki kwaśnej śmietany (użyłam 18 % tłuszczu)
- niecałe pół szklanki wrzącej wody
- dodatkowo:
- tortownica o średnicy 24 cm (użyłam 26 cm)
- papier do pieczenia
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (bez boków).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić, powinna jednak pozostać płynna.
Mąkę przesiać, wymieszać z kakao i sodą oczyszczoną.
Masło przełożyć do miski, dodać cukier, szczyptę soli i utrzeć na puszystą masę.
Wbijać kolejno jajka, miksując przez ok. 5 minut, aby masa stała się pulchna.
Wyłączyć na chwilę mikser, do masy dodać śmietanę, mąkę z kakao i sodą, kawę rozpuszczalną i likier kawowy.
Wymieszać mikserem przez minutę, następnie wlać wrzącą wodę i ponownie krótko wymieszać mikserem, tylko do połączenia składników.
Ciasto będzie dość rzadkie, ale takie ma być.
Przelać je do przygotowanej tortownicy i piec przez ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Ostudzić na kratce kuchennej.
Kremowy serek kawowy:
- 150 g serka homogenizowanego waniliowego
- 200 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie)
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać łyżką, aby nie było grudek.
Posmarować wierzch ciasta lub podać osobno.
Można podawać z owocami.
Smacznego!
Inspiracje: "Moje Wypieki" (przepis lekko zmodyfikowany)
Pysznie wygląda! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, ślinka cieknie na klawiaturę:) chętnie zjadłam bym kawałek i pewnie na tym by się nie skończyło:)
OdpowiedzUsuńnie został Ci może jeszcze kawałeczek.. do kawki;)
OdpowiedzUsuńZostał, zapraszam :-)
UsuńNigdy nie piekłam ciacha na mące razowej - ale skoro mówisz, że nadal smakuje dobrze, to może się w końcu skuszę :)
OdpowiedzUsuńTwoje wygląda wspaniale :)