10 stycznia 2013

CIASTO CZEKOLADOWE RAZOWE

Zdrowa wersja ciasta czekoladowego, z lekkim aromatem kawowym, podane z kremowym serkiem i wiśniami 



To ciasto to wybawienie dla wszystkich pozostających na zdrowej diecie (sama kilka razy z niego korzystałam). 
Zamiast zwykłej mąki dodajemy mąkę pełnoziarnistą pszenną i powiem szczerze, nie tracimy  nic na smaku i zapachu, zyskując tę dawkę zdrowia. 
Idealny przepis na święta. 
Najbardziej lubimy to ciasto z sosem czekoladowym, kremowo-kawowym serkiem i wiśniami. 
Wiem, że te dodatki nie są mało kaloryczne, ale skoro ciasto jest pełnoziarniste... :-) 
Oryginalny  przepis z bloga "Moje Wypieki" lekko zmodyfikowałam, dodając odrobinę kawy i likieru kawowego do ciasta, dzięki czemu tylko zyskało na głębi smaku. 
Zdecydowanie polecam! 



Składniki:
(na 10 porcji ciasta) 

  •  80 g gorzkiej czekolady
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml likieru kawowego
  • pół szklanki kwaśnej śmietany (użyłam 18 % tłuszczu)
  • niecałe pół szklanki wrzącej wody 
  • dodatkowo:
  • tortownica o średnicy 24 cm (użyłam 26 cm) 
  • papier do pieczenia 
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (bez boków). 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić, powinna jednak pozostać płynna. 
Mąkę przesiać, wymieszać z kakao i sodą oczyszczoną. 
Masło przełożyć do miski, dodać cukier, szczyptę soli i utrzeć na puszystą masę. 
Wbijać kolejno jajka, miksując przez ok. 5 minut, aby masa stała się pulchna. 
Wyłączyć na chwilę mikser, do masy dodać śmietanę, mąkę z kakao i sodą, kawę rozpuszczalną i likier kawowy. 
Wymieszać mikserem przez minutę, następnie wlać wrzącą wodę i ponownie krótko wymieszać mikserem, tylko do połączenia składników. 
Ciasto będzie dość rzadkie, ale takie ma być. 
Przelać je do przygotowanej tortownicy i piec przez ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. 
Ostudzić na kratce kuchennej. 


Kremowy serek kawowy:
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie) 
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać łyżką, aby nie było grudek. 
Posmarować wierzch ciasta lub podać osobno. 
Można podawać z owocami. 





Smacznego! 

Inspiracje: "Moje Wypieki" (przepis lekko zmodyfikowany)

5 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda, ślinka cieknie na klawiaturę:) chętnie zjadłam bym kawałek i pewnie na tym by się nie skończyło:)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie został Ci może jeszcze kawałeczek.. do kawki;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie piekłam ciacha na mące razowej - ale skoro mówisz, że nadal smakuje dobrze, to może się w końcu skuszę :)
    Twoje wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń