Drożdżowe bułeczki o lekkim aromacie czosnku i oregano, z mąką pełnoziarnistą
Domowe bułeczki pachnące czosnkiem (ale niezbyt mocno) i oregano są niezastąpione przy stole świątecznym!
Mięciutkie, delikatne, a jednocześnie zdrowe, bo z dodatkiem mąki z pełnego przemiału.
Ciasto szybkie do zrobienia, elastyczne i łatwo dające się formować.
Można upiec bułeczki w dowolnym kształcie i posypać ulubionymi dodatkami (ja wybrałam sezam i sól).
Świeże nawet następnego dnia, a opieczone w tosterze zyskują chrupiącą skórkę!
Zdecydowanie polecam!
Składniki:
(na 12 bułeczek)
- 200 g mąki pszennej zwykłej
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 350 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 jajko
- dodatkowo:
- papier do pieczenia
- roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu
- ew. sezam lub sól gruboziarnista do posypania wierzchu
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
Mleko zagotować dodając przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz oregano, ostudzić.
Kiedy będzie letnie dodać cukier i drożdże i wymieszać. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować (mleko nie może być gorące, bo drożdże "umrą" i ciasto nie wyrośnie).
Mleko zagotować dodając przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz oregano, ostudzić.
Kiedy będzie letnie dodać cukier i drożdże i wymieszać. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować (mleko nie może być gorące, bo drożdże "umrą" i ciasto nie wyrośnie).
Oba rodzaje mąki przesiać do dużej miski, dodać sól, rozczyn drożdżowy, jajko i oliwę.
Cierpliwie wyrobić ciasto przez ok. 10 minut (nie powinno się kleić, ale swobodnie odstawać od ręki i być elastyczne, w razie potrzeby dodać odrobinę mleka lub mąki więcej).
Uformować kulę, wierzch lekko posmarować oliwą.
Włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i szczelnie owinąć folią.
Odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, aby ciasto dwukrotnie urosło.
Odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, aby ciasto dwukrotnie urosło.
Następnie wyłożyć na stolnicę lekko posypaną mąką, podzielić na 12 części.
Z każdej z nich uformować kulę i wyrobić w rękach formując bułeczkę, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowując odległość ok. 6 cm między bułeczkami).
Przykryć folią spożywczą i ściereczką, ponownie odstawić do wyrośnięcia (na 1/2 godziny).
Piekarnik rozgrzać do 200 ºC.
Wierzch bułeczek posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać solą lub sezamem.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 15-20 minut, aż będą pięknie złote.
Odstawić do ostygnięcia.
Smacznego!
Inspiracje: Magazyn "Kuchnia" 4'2012 (przepis i sposób przygotowania zmodyfikowany)
Ale przepysznie wyglądają!!! :D
OdpowiedzUsuń