15 marca 2013

BUŁECZKI CZOSNKOWE

Drożdżowe bułeczki o lekkim aromacie czosnku i oregano, z mąką pełnoziarnistą 


Domowe bułeczki pachnące czosnkiem (ale niezbyt mocno) i oregano są niezastąpione przy stole świątecznym! 
Mięciutkie, delikatne, a jednocześnie zdrowe, bo z dodatkiem mąki z pełnego przemiału. 
Ciasto szybkie do zrobienia, elastyczne i łatwo dające się formować. 
Można upiec bułeczki w dowolnym kształcie i posypać ulubionymi dodatkami (ja wybrałam sezam i sól). 
Świeże nawet następnego dnia, a opieczone w tosterze zyskują chrupiącą skórkę! 
Zdecydowanie polecam! 






Składniki:
(na 12 bułeczek) 
  • 200 g mąki pszennej zwykłej
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 350 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 jajko
  •  dodatkowo:
  • papier do pieczenia
  • roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu
  • ew. sezam lub sól gruboziarnista do posypania wierzchu 
  • papier do pieczenia  
Przygotowanie:
Mleko zagotować dodając przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz oregano, ostudzić. 
Kiedy będzie letnie dodać cukier i drożdże i wymieszać. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować (mleko nie może być gorące, bo drożdże "umrą" i ciasto nie wyrośnie). 
Oba rodzaje mąki przesiać do dużej miski, dodać sól, rozczyn drożdżowy, jajko i oliwę. 
Cierpliwie wyrobić ciasto przez ok. 10 minut (nie powinno się kleić, ale swobodnie odstawać od ręki i być elastyczne, w razie potrzeby dodać odrobinę mleka lub mąki więcej). 
Uformować kulę, wierzch lekko posmarować oliwą. 
Włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i szczelnie owinąć folią. 
Odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, aby ciasto dwukrotnie urosło. 
Następnie wyłożyć na stolnicę lekko posypaną mąką, podzielić na 12 części.
Z każdej z nich uformować kulę i wyrobić w rękach formując bułeczkę, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowując odległość ok. 6 cm między bułeczkami). 

Przykryć folią spożywczą i ściereczką, ponownie odstawić do wyrośnięcia (na 1/2 godziny). 
Piekarnik rozgrzać do 200 ºC
Wierzch bułeczek posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać solą lub sezamem. 
Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 15-20 minut, aż będą pięknie złote. 
Odstawić do ostygnięcia.

Smacznego! 



Inspiracje: Magazyn "Kuchnia" 4'2012 (przepis i sposób przygotowania zmodyfikowany) 

1 komentarz: