Ciasto do przygotowania w 15 minut, super pomysł na sobotnie popołudnia!
Spód to herbatniki zmiksowane z masłem, czekoladą i odrobiną kakao, a masa to mleko skondensowane napowietrzone bitą śmietaną, z mocno wyczuwalnym smakiem limonek (w mojej wersji także cytryn). Wbrew pozorom nie potrzebuje żadnych dodatkowych usztywniaczy i świetnie zastyga w lodówce. Całość najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej (aby całą noc tężało w lodówce).
Przepis lekko zmodyfikowałam (aby spód był zwarty, a masa puszysta), nie używając do przygotowania malaksera (i radząc sobie innymi, łatwo dostępnymi utensyliami).
Zdecydowanie polecam, jeśli lubicie lody o smaku cytrusowym (masa smakuje bardzo podobnie)!
Składniki spodu:
- 300 g ciasteczek pełnoziarnistych w polewie czekoladowej
- 1 łyżka kakao
- 50 g masła
- 50 g czekolady gorzkiej
- dodatkowo:
- tortownica o średnicy 24 cm lub forma do tarty o średnicy 23 cm
- papier do pieczenia
Dno tortownicy lub formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło roztopić z czekoladą, ostudzić.
Ciasteczka przełożyć do woreczka na mrożonki, rozgnieść wałkiem do uzyskania proszku, wymieszać z kakao.
Dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem, wymieszać.
Przełożyć do przygotowanej tortownicy, wcisnąć w dno.
Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy limonkowej.
(Nigella wrzuca herbatniki, kakao, masło i czekoladę do malaksera i miksuje, do uzyskania masy przypominającej "wilgotny piasek")
(Nigella wrzuca herbatniki, kakao, masło i czekoladę do malaksera i miksuje, do uzyskania masy przypominającej "wilgotny piasek")
Masa limonkowa:
- 400 g mleka słodzonego skondensowanego, schłodzonego
- 2 łyżki drobno otartej skórki z limonki (wyparzonej i bardzo dokładnie umytej, bez białych części)
- 175 ml soku z limonki (potrzeba ok. 4 limonek, ja wymieszałam pół na pół z sokiem z cytryny)
- 300 ml śmietanki kremówki 30 % tł., bardzo dobrze schłodzonej
- dodatkowo:
- 50 g gorzkiej czekolady, startej na tarce, do posypania wierzchu ciasta
Mleko wymieszać z sokiem z limetki (na początku masa będzie rzadka, ale w trakcie mieszania wyraźnie zgęstnieje).
Śmietankę ubić na wpół sztywno (powinna opadać z łyżki). Dodać do masy mleczno-limonkowej w dwóch porcjach, za każdym razem delikatnie i dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na przygotowany wcześniej spód ciasteczkowy.
Wstawić do lodówki do schłodzenia na całą noc lub minimum 4 godziny.
Smacznego!
Inspiracje: Nigella Lawson (przepis i sposób przygotowania zmodyfikowany)
Wygląda super! A skoro zaliczam się do tych, którzy lubią lody cytrynowe, na pewno by mi posmakowała!:)
OdpowiedzUsuńAleż pomysł na ciasto, zdjęcia bardzo apatyczne.
OdpowiedzUsuńWspaniala tarta Basiu :) Ja mam wlasnie w szafce puszke mleka, z ktora nie wiedzialam co zrobic. Chyba sie skusze :))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia cieple :)
aż ślinka leci ;)
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta, tak bym zjadła ale nie mam w domu akurat większości składników, muszę czekać :)
OdpowiedzUsuńFenomenalna! Mój ulubiony smak!!! Piękny talerz!!!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPyszna, orzezwiajacy smak, ciekawie prezentuje się kilka warstw w pucharku;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia