11 lipca 2013

PLACEK Z RABARBAREM

Powrót do pisania



Szybkie ciasto drożdżowe pachnące rabarbarem 

Dziś mam wolną chwilkę (Maleństwo smacznie śpi z pełnym brzuszkiem i uśmiechem na twarzy :-)), więc korzystam i piszę o cieście, które kojarzy mi się z wiosną i domem. Zawsze obowiązkowo z kubkiem ciepłego mleka, choć teraz mogę o mleku zapomnieć (przynajmniej na jakiś czas). 
Jednak, jak się okazało, nie jest ono niezbędne do upieczenia ciasta drożdżowego. Z powodzeniem można użyć mleka kokosowego lub wody (wolę z mlekiem kokosowym, ale o nim niedługo przy okazji przepisu na jagodzianki, którymi się opychamy ostatnio bezkarnie ;-)). 
Wykorzystałam tu przepis na ciasto karmelowe, całość posypałam świeżym rabarbarem, którego wciąż jeszcze pełne na straganach (korzystajcie, póki czas), i kruszonką migdałową. 
Zapach w domu nieziemski, a ciasto znika w oka mgnieniu! 
Polecam! 



Składniki ciasta drożdżowego:
(na 1 dużą blachę piekarnikową)
  • 125 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 90 g masła
  • 1/4 szklanki wody
  • 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1/4 szklanki wody (w zależności od wilgotności mąki)
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • dodatkowo: 
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu
  • 4 łodygi rabarbaru, obrane i pokrojone na 1 cm kawałki 
  • papier do pieczenia 
Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier, dodać 2 łyżki wody i całość postawić na dużym ogniu, od czasu do czasu potrząsnąć rondelkiem mieszając w ten sposób cukier. 
Podgrzewać do momentu, aż cukier się stopi, a następnie skarmelizuje, czyli uzyska kolor miodu wielokwiatowego (należy ciągle obserwować mieszankę, gdyż kolor zmienia się w oka mgnieniu). Od razu, ostrożnie, bo karmel jest baaardzo gorący i może pryskać, dodać masło i podgrzewać dalej, aż masło się stopi i możliwe będzie jego wmieszanie do karmelu. 
Zdjąć z ognia i wlać 1/4 szklanki wody, całość wymieszać, aby powstała jednolita mieszanina (pięknie pachnąca karmelkami znanej firmy). Ostudzić do letniej temperatury. 
Mieszanina powinna mieć taki kolor:



W międzyczasie do 1/4 szklanki letniej wody dodać drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. 
Jajko ubić z żółtkami, odstawić. 
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, rozczyn drożdżowy, masę jajeczną i karmelową. 
Całość wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie lśniące. 
W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub wody (ja dodałam odrobinę więcej wody).
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny lub do podwojenia objętości ciasta. 


Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i krótko wyrobić. 
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, wierzch posmarować jajkiem i posypać pokrojonym rabarbarem i kruszonką migdałową. 
Przykryć folią i ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. 
Wstawić do nagrzanego do 180 ºC piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut, aż ciasto będzie złote z wierzchu. 
Odstawić na kratkę kuchenną do ostygnięcia. 


Kruszonka migdałowa:
  • 50 g masła
  • 40 g mielonych migdałów
  • 40 g cukru
  • 40 g mąki
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i migdały, dokładnie wymieszać. 
Dodać masło i szybko rozgnieść palcami, do uzyskania grudkowatej kruszonki. 


Smacznego! 

Inspiracje: "Domowy chleb, bułki i bułeczki" opracowany przez Annę Wrońską (przepis i sposób przygotowania zmodyfikowany) 

5 komentarzy:

  1. Takie cieniutkie i ten rabarbar! Pycha : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj dawno mnie tu nie było a tyle się wydarzyło! Przede wszystkim moje szczere gratulacje z okazji narodzin córeczki.
    Za przepis na ciasto drożdżowe bardzo dziękuję i na pewno wypróbuję. Fajny pomysł z karmelem.

    Pozdrawiam jeszcze z Polski

    Gosia

    OdpowiedzUsuń
  3. Placek wydaję się być bardzo ciekawy. Dawno nie jadłem rabardbaru a to coś smacznego.

    pozdrawiam
    Kultura

    OdpowiedzUsuń