Dziś pomysł na pyszne śniadaniowe pieczywo, jakie trudno spotkać nawet w najlepszej piekarni. Słodką chałkę widzieli i próbowali prawie wszyscy, ale słoną?
Zaskakująco delikatne ciasto, świeże nawet następnego dnia po upieczeniu, pachnące ostrym żółtym serem i mieszanką ziół "Smakowitej Pajdy", czyli szczypiorkiem, tymiankiem i natką pietruszki. Smak zrównoważony kwaskowatymi suszonymi pomidorkami i prażoną cebulką. Chałka smakuje podobnie do bułeczek cebulowych, z tą drobną różnicą, że jest lepsza :-)
Do powstania przepisu zainspirował mnie Smalczyk roślinny z ziołami ogrodowymi, który dodany do ciasta utrzymuje odpowiednią, delikatną strukturę wypieku.
Nie byłabym sobą, gdybym nie użyła mąki razowej orkiszowej, aby podnieść wartość zdrowotną pieczywa :-)
Spróbujcie koniecznie! Zapach zrumienionej skórki chałki rozniesie się po całym domu i napełni każdy kąt, wabiąc domowników do kuchni :-)
Chałkę mogą przygotować osoby pozostające na diecie bezmlecznej, wystarczy zastąpić mleko wodą, wyeliminować masło i ser - gotowe!
„Smakowita Pajda zaskoczyła mnie ... naturalnym smakiem”
Składniki ciasta drożdżowego:
(na 1 dużą chałkę)
- 120 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 280 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 200 ml ciepłego mleka (w zależności od wilgotności mąki)
- 7 g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu (opcjonalnie)
- 100 g smalczyku roślinnego z ziołami ogrodowymi
- 20 g masła
- 50 g drobno startego sera (użyłam carskiego, może być parmezan lub bursztyn)
- 50 g suszonych pomidorów wyjętych z oleju, drobno pokrojonych
- dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania wierzchu
- pestki dyni i odrobina startego sera do posypania wierzchu
- papier do pieczenia
Smalczyk roślinny i masło roztopić, ostudzić.
Mleko podgrzać do letniej temperatury, dodać drożdże i cukier i wymieszać. Odstawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Mleko podgrzać do letniej temperatury, dodać drożdże i cukier i wymieszać. Odstawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Jajko ubić z żółtkiem, odstawić.
Mąki przesiać do dużej miski, dodać sól, pieprz (jeśli używamy), rozczyn drożdżowy, masę jajeczną, roztopiony smalczyk roślinny i masło, starty ser i pomidory.
Całość wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie lśniące.
W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka (ja dodałam odrobinę więcej mleka).
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 minut lub do podwojenia objętości ciasta.
Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, podzielić na 3 części i uformować wałki o długości ok. 35 cm.
Następnie zapleść chałkę (tak jak warkocz).
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Przykryć folią i ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po tym czasie wierzch delikatnie posmarować jajkiem, następnie posypać pestkami dyni i serem (można też posypać odrobiną soli morskiej).
Piekarnik włączyć i ustawić temperaturę 180 ºC.
Piekarnik włączyć i ustawić temperaturę 180 ºC.
Chałkę wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30-35 minut, aż będzie złota z wierzchu.
Odstawić na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
Smacznego!
Przepis zgłaszam do konkursu: “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Fajna chałeczka, zjadłabym:)
OdpowiedzUsuń