5 lutego 2014

CHAŁKA ZIOŁOWO-POMIDOROWA - konkurs “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!"

Puszysta chałka na słono, z suszonymi pomidorami i serem, pachnąca ziołami i prażoną cebulką 




Dziś pomysł na pyszne śniadaniowe pieczywo, jakie trudno spotkać nawet w najlepszej piekarni. Słodką chałkę widzieli i próbowali prawie wszyscy, ale słoną? 

Zaskakująco delikatne ciasto, świeże nawet następnego dnia po upieczeniu, pachnące ostrym żółtym serem i mieszanką ziół "Smakowitej Pajdy", czyli szczypiorkiem, tymiankiem i natką pietruszki. Smak zrównoważony kwaskowatymi suszonymi pomidorkami i prażoną cebulką. Chałka smakuje podobnie do bułeczek cebulowych, z tą drobną różnicą, że jest lepsza :-)   
Do powstania przepisu zainspirował mnie Smalczyk roślinny z ziołami ogrodowymi, który dodany do ciasta utrzymuje odpowiednią, delikatną strukturę wypieku. 
Nie byłabym sobą, gdybym nie użyła mąki razowej orkiszowej, aby podnieść wartość zdrowotną pieczywa :-) 
Spróbujcie koniecznie! Zapach zrumienionej skórki chałki rozniesie się po całym domu i napełni każdy kąt, wabiąc domowników do kuchni :-) 
Chałkę mogą przygotować osoby pozostające na diecie bezmlecznej, wystarczy zastąpić mleko wodą, wyeliminować masło i ser - gotowe! 

 „Smakowita Pajda zaskoczyła mnie ... naturalnym smakiem”


Składniki ciasta drożdżowego:
(na 1 dużą chałkę)
  • 120 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 280 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 200 ml ciepłego mleka (w zależności od wilgotności mąki)
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu (opcjonalnie) 
  • 100 g smalczyku roślinnego z ziołami ogrodowymi
  • 20 g masła 
  • 50 g drobno startego sera (użyłam carskiego, może być parmezan lub bursztyn) 
  • 50 g suszonych pomidorów wyjętych z oleju, drobno pokrojonych 
  • dodatkowo: 
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu
  • pestki dyni i odrobina startego sera do posypania wierzchu 
  • papier do pieczenia 
Smalczyk roślinny i masło roztopić, ostudzić. 
Mleko podgrzać do letniej temperatury, dodać drożdże i cukier i wymieszać. Odstawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. 
Jajko ubić z żółtkiem, odstawić. 
Mąki przesiać do dużej miski, dodać sól, pieprz (jeśli używamy), rozczyn drożdżowy, masę jajeczną, roztopiony smalczyk roślinny i masło, starty ser i pomidory. 
Całość wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie lśniące. 
W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka (ja dodałam odrobinę więcej mleka).
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 minut lub do podwojenia objętości ciasta. 




Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, podzielić na 3 części i uformować wałki o długości ok. 35 cm.  
Następnie zapleść chałkę (tak jak warkocz). 


Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Przykryć folią i ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. 
Po tym czasie wierzch delikatnie posmarować jajkiem, następnie posypać pestkami dyni i serem (można też posypać odrobiną soli morskiej).
Piekarnik włączyć i ustawić temperaturę 180 ºC.  
Chałkę wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30-35 minut, aż będzie złota z wierzchu.  
Odstawić na kratkę kuchenną do ostygnięcia. 









Smacznego! 



Przepis zgłaszam do konkursu: “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

1 komentarz: