18 lutego 2014

ROLADA POTRÓJNIE CZEKOLADOWA - wyróżnienie w konkursie "Moje Wypieki"

z czekoladą mleczną, gorzką i białą, dodatkowo pachnąca różą, dla prawdziwych czekolado- i różo-holików






Właśnie się dowiedziałam, że mój przepis na roladę został wyróżniony w konkursie na stronie "Moje Wypieki" :-) :-) :-) Jest mi bardzo miło, dlatego dzielę się nim z Wami! 
Pani Dorocie dziękuję za wyróżnienie! 

Zazwyczaj, gdy nie wiem co upiec, pytam Męża, jakie ciasto do kawy chciałby zjeść. Myśli, myśli, i po krótkiej chwili zastanowienia odpowiedź jest tylko jedna; czekoladowe :-) I tak jest od dłuższego czasu, szczególnie zaś zimą, gdy zapotrzebowanie na czekoladę jest jeszcze większe :-) 
Tak więc upiekłam roladę z ciasta dwukolorowego (naprzemienne paski jasnego i kakaowego), z masą z czekolady mlecznej i deserowej, z nalewką dereniową i odrobiną konfitury różanej, aby podkreślić smak czekoladowy. Dzięki dodatkowi nalewki i konfitury masa jest lekko kwaskowa i przez to mniej słodka. 
Całość wieńczy polewa z trzech czekolad (z dodatkiem białej, jakby szczęścia było zbyt mało ;-))
Powstało jedno z najbardziej czekoladowych ciast, jakie jedliśmy. Obowiązkowa jest tu filiżanka ciemnej i aromatycznej kawy! To ciasto wręcz o nią woła!!
Szczególnie polecam! 





Biszkopt dwukolorowy:
  • 3 jajka, oddzielnie białka i żółtka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • 60 g mąki pszennej 
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • papier do pieczenia (dobrej jakości, najlepszy pergamin brązowy) 
  • czysta ściereczka kuchenna
  • duża blacha piekarnikowa (35 cm x 40 cm) 
  • 2 rękawy cukiernicze


Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
Łyżka po łyżce dodawać cukier puder, ubijać przez 6 minut, aż masa wyraźnie się napowietrzy i zgęstnieje.  
Teraz kolejno dodać żółtka i ubijać przez następne 7 minut. 
Mąkę pszenną (60 g) wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. 
Przesiać do masy jajecznej.
Wymieszać przez 30 sekund mikserem ustawionym na najniższe obroty (delikatnie, aby masa nie straciła powietrza i była puszysta). 
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 1 łyżkę mąki i bardzo delikatnie wymieszać, aby masa nie straciła puszystości, przełożyć do rękawa cukierniczego. 
Do drugiej masy dodać 1 łyżkę kakao, delikatnie wymieszać i też przełożyć do rękawa cukierniczego. 
Ciasto, naprzemiennie, paskami, jeden obok drugiego, wyciskać z rękawów do przygotowanej blachy, delikatnie i równomiernie rozsmarować na całej powierzchni, aby wzorek się nie rozmazał. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175 ºC przez ok. 15 minut (ciasto powinno odstawać od brzegów). 
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone (patyczek wyjęty z ciasta powinien być suchy).
Wystudzić na kratce kuchennej przez 5 minut. 
Z ciepłego ciasta zdjąć papier, ciasto przełożyć na czystą ściereczkę, wierzch przykryć arkuszem papieru do pieczenia i całość zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu. 
Pozostawić do ostudzenia (ok. 1,5 godziny, moje czekało tak do następnego dnia). 



Poncz:
  • 100 ml zimnej, przegotowanej wody
  • 50 ml nalewki dereniowej (wiśniowej lub wody w wersji bezalkoholowej)
  • 1 łyżka cukru

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 



Masa podwójnie czekoladowa:
  • 250 ml śmietanki 30% tłuszczu
  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 ml nalewki dereniowej (lub wiśniowej)
  • 50 g masła

Śmietankę zagotować, dodać do niej połamaną na drobne kawałki czekoladę. Odczekać 5 minut, następnie wymieszać. Dodać masło, wymieszać do rozpuszczenia, wlać nalewkę, jeszcze raz wymieszać, schłodzić w zimnej wodzie i odstawić do lodówki do schłodzenia (na około 30 minut, masa powinna być chłodna). Ubić mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez ok. 2 minuty, aż masa wyraźnie się napowietrzy i zgęstnieje. 

Ciasto biszkoptowe delikatnie odwinąć z papieru i ściereczki.
Położyć na stolnicy lub desce.
Równomiernie nasączyć ponczem. 
Posmarować przygotowanym kremem, zwinąć wzdłuż dłuższego boku. 
Wstawić do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Polać polewą czekoladową.  Schłodzić. Na 30 minut przed podaniem wyjąć z lodówki.  
Kroić bardzo ostrym nożem.  




Polewa potrójnie czekoladowa:

  • 75 ml mleka
  • 75 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej 
  • 20 g czekolady białej
  • 1 łyżka masła
Mleko zagotować, dodać do niego połamane czekolady i chwilę odczekać. 
Wymieszać do rozpuszczenia czekolad, wmieszać masło. Chwilę przestudzić, polać schłodzoną roladę. 








Smacznego! 

4 komentarze: