24 marca 2014

KOLOROWY ZESTAW ŚNIADANIOWY - konkurs Tymbark

Dla każdego coś dobrego, czyli kanapki pełnoziarniste z łososiem i koperkowym twarożkiem + placuszki bananowe z jagodami + szklanka soku Tymbark + wiosennie zielony koktajl witaminowy "kiwi, pietruszka i mięta" 






Dla mnie śniadanie musi stanowić wybór różnych smakołyków. Zwykle dopiero w weekend mam czas i Pomocnika, który pomoże spełnić jedzeniowe zachcianki, które przyszły do głowy w ciągu całego tygodnia. 
A kiedy już się rozkręcę, to nie mogę przestać... :-) 
Na szczęście zawsze znajdę czas na upieczenie własnego chleba na zakwasie, który czeka w chlebaku i pachnie tak, że trudno mu się oprzeć. I jest tak dobry, że wystarczą mu nieskomplikowane dodatki, aby kanapki były obłędnie dobre. Tym razem jest to kremowy twarożek z koperkiem i szczypiorkiem, plastrami papryki, przykryty wędzonym na ciepło łososiem. Nic dodać, nic ująć...Przepisy na chleb znajdziecie tutaj: domowe chleby
Zawsze, po zjedzeniu takiej kanapki, mamy ochotę na jakiś słodki przysmaczek, dlatego, naprędce, powstają placuszki orkiszowe pachnące bananami i skórką cytrynową, z zamrożonymi w pełni sezonu jagodami (już tęsknię za lipcem!) 
Polane odrobiną miodu lipowego rozpływają się w ustach! 

Szklanka soku pomarańczowego Tymbark i koktajl witaminowy stanowią udane połączenie i uzupełnienie całości. Wiosna już w pełni! 

Przygotowanie śniadania, jak widzicie, nie musi zajmować wieczności. Wystarczy kilka chwil, żeby cieszyć się zbilansowanym śniadaniem, pełnym wartościowych węglowodanów, białka, warzyw i owoców. Takie śniadanie to energia na cały dzień, bez zbędnego obciążenia. 

Zdradziłam Wam sekret mojego śniadaniowego menu, gotowego w 20 minut. Skorzystacie? 

Smacznego śniadania! Takie chwile warto zapamiętać na dłużej! 





Placuszki bananowo-orkiszowe, razowe, z jagodami i miodem:
Składniki: 
(na 12 placuszków) 
  • 125 ml kefiru
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (w zależności od wilgotności mąki) 
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 dojrzałe banany, obrane i rozgniecione widelcem
  • 1/2 szklanki mrożonych (lub świeżych, w sezonie) jagód
  • odrobina otartej skórki z cytryny (bez białych części)
  • 1/2 łyżeczki ekstarktu waniliowego
  • olej do smażenia
  • miód do podania 
Jajka z cukrem i szczyptą soli ubić na puszystą masę.
Przesiać do nich mąkę (całość) z proszkiem do pieczenia, wlać kefir, ekstrakt waniliowy, dodać banany, skórkę cytrynową. Całośc wymieszać i sprawdzić konsystencję ciasta (powinno być podobne do ciasta na racuchy, czyli po wlaniu na patelnię tworzyć placuszki), wrazie potrzeby dodać odrobbinę mąki więcej. Wmieszać ostrożnie zamrożone jagody. 
Nabierać łyżką porcję ciasta i smażyć z obu stron na teflonowej patelni, na odrobinie oleju, na średnim ogniu (ważne jest, aby płomień nie był zbyt duży, bo wtedy ciasto szybko spali się z zewnątrz, a w środku nadal pozostanie surowe). 

Podawać z miodem. 






Kanapki łososiowo-twarożkowe:
Składniki: 
(na 4 kanapki) 

  • 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego na zakwasie
  • 150 g chudego twarodu
  • 4 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • 80 g wędzonego na ciepło łososia
  • 1/2 papryki pokrojonej w paski, odrobina ulubionej sałaty
Twaróg, jogurt zmiksować, dodać koperek i szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Chleb posmarować twarożkiem, na wierzch położyć cząstki łososia oraz paprykę i sałatę. 





Koktajl witaminowy:
(dla 2 osób) 
  • 1 szklanka soku jabłkowego (lub pomarańczowego) Tymbark
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 2 obrane, dojrzałe kiwi
  • garść liści pietruszki
  • kilka listków mięty
  • 2 łyżki miodu
Wszystkie składniki zmiksować, w razie potrzeby dosłodzić. 
Podawać w wysokich szklankach. 






Smacznego! 

Śniadanie TYMBARK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz