9 kwietnia 2014

SERNIK POMARAŃCZOWY

z ciasteczkowo-czekoladowym spodem i rumowym ganaszem


Sernik jest pozycją obowiązkową stołu wielkanocnego! 
Delikatny, mazisty, rozpływający się w ustach! Z cząsteczkami pomarańczy skrytymi w białej masie. 
Polany lekko rumową polewą czekoladową, zwaną inaczej ganaszem. 
Najlepszy po całonocnym schłodzeniu w lodówce. 
Zdecydowanie polecam! Nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt... :-) 





Spód ciasteczkowy:
  • 150 g ciasteczek owsianych z mąką pełnoziarnistą 
  • 50 g stopionego i ostudzonego masła
  • 50 g gorzkiej czekolady, połamanej na kosteczki
Masło roztopić razem z czekoladą w kąpieli wodnej (masło i czekoladę włożyć do miski, ustawić nad garnkiem z wrzącą wodą w taki sposób, aby woda nie dotykała dna miski. Mieszać od czasu do czasu do rozpuszczenia). Lekko ostudzić. 
Ciasteczka pokruszyć blenderem lub malakserem na drobne okruszki, dodać masło z czekoladą i wymieszać. 
Dno oraz boki tortownicy o średnicy 24 cm lub 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Na tak przygotowany spód wyłożyć ciasteczka, lekko docisnąć do spodu wygładzając powierzchnię. 
Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 


Zewnętrzną część schłodzonej tortownicy wyłożyć podwójną warstwą folii aluminiowej w taki sposób, aby zakrywała cały spód i boki formy, czynność powtórzyć (warstwa folii powinna być bardzo szczelna, aby woda nie zmoczyła ciasta). 
Tak przygotowaną tortownicę wstawić do większej formy do pieczenia. 


Składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego warto wyjąc je z lodówki na ok. 2 godziny przed pieczeniem ciasta. 

Włączyć piekarnik ustawiając na temperaturę 180 ºC



Masa serowa: 
  • 750 g sera półtłustego dwukrotnie zmielonego (najlepszy jest mielony w domu)
  • 250 g serka mascarpone
  • 210 g cukru
  • 4 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy (sparzonej i dokładnie umytej), bez białych części 
  • fileciki z 1 pomarańczy (bez białych części, które po upieczeniu będą gorzkie) 
Przy pomocy miksera utrzeć sery z cukrem. Następnie dodać jajka, żółtka, pastę waniliową (lub cukier wanilinowy), skórkę z pomarańczy. Całość ucierać przez ok. 4 minuty. 
Tak przygotowaną masę odstawić na chwilę. 

Zagotować ok. 2 litry wody. 

Fileciki z pomarańczy ułożyć na schłodzonym spodzie ciasteczkowym. 
Masę serową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać wierzch. 
Dużą blachę z tortownicą wstawić do gorącego piekarnika. 
Gorącą wodę wlać do formy do pieczenia dookoła tortownicy z sernikiem tworząc "kąpiel" (woda powinna sięgać połowy wysokości tortownicy, dzięki temu łatwiej będzie całość wyjąć z piekarnika po upieczeniu)
Piec przez 50 minut. W razie, gdyby woda wyparowała, należy uzupełnić jej zapas na blasze. 

Sernik powinien być lekko ścięty, ale nie spieczony.

Piekarnik wyłączyć, wyjąc formę do pieczenia z piekarnika (uważając na wrzącą wodę), wyjąć tortownicę, zdjąć folię. 
Sernik studzić w tortownicy na kratce kuchennej. 
Gdy całkowicie ostygnie zdjąć obręcz tortownicy. Schłodzić przez całą noc w lodówce. 
Polać polewą czekoladową i chłodzić do jej zastygnięcia (ok. 20 minut). 
Wyjąć z lodówki na 20 minut przed podaniem. 
Kroić ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie. 




Polewa czekoladowo-rumowa:
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 75 g mlecznej czekolady
  • 80 ml śmietanki 30 % tłuszczu
  • 50 ml rumu
  • 1 łyżka miodu
  • 60 g masła
Czekolady połamać na drobne kawałki i przełożyć do rondelka z grubym dnem. Rondelek ustawić nad garnkiem z wrzącą wodą w taki sposób, aby woda nie dotykała dna. 
Podgrzewać na wolnym ogniu, do stopienia się całości. 
W międzyczasie śmietankę zagotować. 
Kiedy czekolada się stopi zdjąć ją z kąpieli i wlać do niej gorącą śmietankę, cały czas mieszając. Następnie od razu dodać miód, rum i połowę masła. Wymieszać do połączenia. 
Dodać pozostałe masło i mieszać do rozpuszczenia i połączenia. 


Smacznego!




2 komentarze: