16 kwietnia 2014

MAZUREK KAKAOWY, ORZECHOWO-MARCEPANOWY

Kolorowy i kruchy mazurek z ciasta kakaowego, z masą orzechowo-marcepanową 



Pamiętam, że rok temu upiekłam tego mazurka na tydzień przed świętami, aby wypróbować nowe pomysły i upewnić się, że będzie smakował. Zniknął w jeden dzień...
Upiekłam więc znowu, w Wielką Sobotę, i ten szczęśliwie doczekał do Wielkanocy :-) Upiekłam też tydzień później, bo już tęskniliśmy za jego smakiem :-) 
Jedyny taki, przepyszny, niezwykle kruchy i bardzo aromatyczny. 
Dla wszystkich miłośników marcepanu, z mocnym akcentem orzechów włoskich. 
Ozdobiony dowolnie, czym tylko chcecie :-) 
Zdecydowanie polecam na święta! 






Składniki ciasta:
  • 125 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego)
  • 165 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 żółtko
  • dodatkowo:
  • papier do pieczenia
  • kwadratowa forma o boku 25 cm
Mąki przesiać do miski razem z kakao, dodać cukier puder, z wanilią (lub wanilinowy) i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać ręką. 
Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i palcami zrobić kruszonkę, rozcierając je z pozostałymi składnikami. Następnie dodać żółtko i zlepić kulę z ciasta (nie za długo, aby nie stało się "przerobione"). 
Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. 

Po tym czasie z całości ciasta odciąć 1/5 i odłożyć na bok. 
Resztę rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o grubości ok. 4 mm. Wyłożyć nim dno formy wyłożonej papierem do pieczenia (ew. naddatki ściąć nożem). 
Z pozostałego ciasta zrobić ozdoby brzegów (skręcając wałeczki i dowolnie formując, następnie przyklejając do ciasta w formie) - z tej części można zrezygnować, a całość ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. 
Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. 
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 C. 

Schłodzone ciasto wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut, aż będzie pięknie złote. Ostudzić na kratce kuchennej. 


Masa orzechowo-marcepanowa:
  • 160 g masy marcepanowej
  • 120 g orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni, ostudzonych
  • 160 g - 170 g śmietanki 30 % tłuszczu
  • 4-5 łyżek cukru pudru (można dodać odrobinę więcej, do smaku) 
Orzechy włoskie drobno zmielić (lub zmiksować w blenderze). 
Marcepan zmiksować ze śmietanką, dodać zmielone na drobno orzechy włoskie i cukier puder. 
Całość przełożyć do rondelka z grubym dnem i postawić na średnim ogniu. 
Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając (uwaga: masa bardzo szybko się przypala i nie można jej spuścić z oka!), następnie pogotować przez ok. 2 minuty. 
Lekko przestudzić, a jeszcze ciepłą wyłożyć na ostudzony spód mazurka i wyrównać wierzch. 
Ostudzić. 
Udekorować dowolnie. 



Smacznego! 

2 komentarze: