Pamiętam, że rok temu upiekłam tego mazurka na tydzień przed świętami, aby wypróbować nowe pomysły i upewnić się, że będzie smakował. Zniknął w jeden dzień...
Upiekłam więc znowu, w Wielką Sobotę, i ten szczęśliwie doczekał do Wielkanocy :-) Upiekłam też tydzień później, bo już tęskniliśmy za jego smakiem :-)
Jedyny taki, przepyszny, niezwykle kruchy i bardzo aromatyczny.
Dla wszystkich miłośników marcepanu, z mocnym akcentem orzechów włoskich.
Ozdobiony dowolnie, czym tylko chcecie :-)
Zdecydowanie polecam na święta!
Składniki ciasta:
- 125 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego)
- 165 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki kakao
- 1 żółtko
- dodatkowo:
- papier do pieczenia
- kwadratowa forma o boku 25 cm
Mąki przesiać do miski razem z kakao, dodać cukier puder, z wanilią (lub wanilinowy) i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać ręką.
Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i palcami zrobić kruszonkę, rozcierając je z pozostałymi składnikami. Następnie dodać żółtko i zlepić kulę z ciasta (nie za długo, aby nie stało się "przerobione").
Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Po tym czasie z całości ciasta odciąć 1/5 i odłożyć na bok.
Resztę rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o grubości ok. 4 mm. Wyłożyć nim dno formy wyłożonej papierem do pieczenia (ew. naddatki ściąć nożem).
Z pozostałego ciasta zrobić ozdoby brzegów (skręcając wałeczki i dowolnie formując, następnie przyklejając do ciasta w formie) - z tej części można zrezygnować, a całość ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno formy.
Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 C.
Schłodzone ciasto wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut, aż będzie pięknie złote. Ostudzić na kratce kuchennej.
Masa orzechowo-marcepanowa:
- 160 g masy marcepanowej
- 120 g orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni, ostudzonych
- 160 g - 170 g śmietanki 30 % tłuszczu
- 4-5 łyżek cukru pudru (można dodać odrobinę więcej, do smaku)
Orzechy włoskie drobno zmielić (lub zmiksować w blenderze).
Marcepan zmiksować ze śmietanką, dodać zmielone na drobno orzechy włoskie i cukier puder.
Całość przełożyć do rondelka z grubym dnem i postawić na średnim ogniu.
Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając (uwaga: masa bardzo szybko się przypala i nie można jej spuścić z oka!), następnie pogotować przez ok. 2 minuty.
Lekko przestudzić, a jeszcze ciepłą wyłożyć na ostudzony spód mazurka i wyrównać wierzch.
Ostudzić.
Udekorować dowolnie.
Smacznego!
Cudownie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładny jest
OdpowiedzUsuń