21 października 2014

ŚNIADANIOWY TORT NALEŚNIKOWY - Dżem dobry! Pobudka - Konkurs Łowicz

Orkiszowe naleśniki czekoladowe (na mące pełnoziarnistej) z dżemem truskawkowym i z czarnej porzeczki, karmelizowanymi gruszkami i bananami, sosem czekoladowym i bitą śmietaną pachnącą dziką różą i pomarańczami



Śniadanie wcale nie musi być nudne! Wystarczy odrobina inwencji i szczypta pomysłu, aby zwykłe, poranne naleśniki bez charakteru zmieniły się w zgrabny torcik :-) 
Stop monotonii! Próbowaliście już wersji czekoladowej naleśników? Jeśli nie, to najwyższy czas na zmiany! Aby propozycja ta była także zdrowsza, część mąki zwykłej zastąpiłam mąką orkiszową razową, bogatą w błonnik i wiele cennych witamin. 
Zrezygnowałam też z dodatkowej porcji cukru, a to dzięki Dżemom Łowicz 100 % z Owoców, które powstają tyko i wyłącznie z owoców, bez cukru i substancji konserwujących. 
Poszczególne placuszki przełożone są pysznymi dżemami (wybierzcie swoje ulubione smaki, ja polecam truskawkowy i z czarnej porzeczki, których użyłam w tym przepisie), sosem czekoladowym, bananami, gruszkami w karmelu i bitą śmietaną - tu też jest wersja de lux, bowiem smaki w niej ukryte to konfitura z płatków dzikiej róży i skórka pomarańczowa. 
Tak sobie myślę, że w taki sposób mogłabym rozpoczynać każde śniadanie, a szczególnie to urodzinowe! 
Przygotowanie tej pyszności jest bananlnie proste i szybkie; czasami, wieczorem dnia poprzedniego przygotowuję ciasto naleśnikowe, chłodzę w lodówce, a rano smażę naleśniki od razu na 2 patelniach. 
Torcik wystarczy dla 4-6 osób. 
Zdecydowanie polecam! 






Naleśniki:

(na 10-12 sztuk o średnicy ok. 20 cm) 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 
Jajka ubić na puszystą masę, dodać mleko, szczyptę soli, olej i przesiać oba rodzaje mąki i kakao. 

Ponownie wymieszać bardzo dokładnie, aby nie było grudek. Dolać gazowaną zimną wodę, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 30 minut
(w tym czasie ciasto zmieni konsystencję, w razie gdyby było zbyt gęste dolać odrobinę wody, jeśli będzie zbyt rzadkie zagęścić odrobiną mąki).
Używając patelni teflonowej usmażyć kolejno 10-12 rumianych naleśników, przestudzić. 


Bita śmietana różano-pomarańczowa: 
  • 300 ml śmietanki 30 % tłuszczu, dobrze schłodzonej
  • 2 łyżeczki żelatyny namoczone w 3 łyżkach zimnej wody
  • 1 łyżeczka konfitury z płatków dzikiej róży
  • skórka otarta z 1/4 pomarańczy (wcześniej dokładnie umytej)
Namoczoną żelatynę razem z naczyniem, w której się moczyła wstawić do większego naczynia z gorącą wodą, mieszając rozpuścić żelatynę. 
Śmietankę ubić na stywno z konfiturą i skórką, dodać rozpuszczoną żelatynę i krótko zmiksować, przełożyć do rękawa cukierniczego. 


Sos czekoladowy:
  • 100 g gorzkiej czekolady (można zastąpić mleczną) 
  • 50 ml mleka
  • 50 ml śmietanki 30% tł.
Mleko i śmietankę zagotować i zdjąć z ognia. Dodać czekoladę połamaną na kawałki i wymieszać do rozpuszczenia i połączenia. Lekko przestudzić. 


Dodatkowo:
  • 2 opakowania Dżemu 100 % z Owoców (ja wybrałam truskawkowy i z czarnej porzeczki) 
  • 2 banany, obrane i pokrojone w plasterki, skropione odrobiną soku z cytryny
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
Cukier rozpuścić na patelni. Gdy zacznie się karmelizować dodać pokrojone na ósemki gruszki i skarmelizować z obu stron. Ostudzić. 







Na paterę wyłożyć pierwszy naleśnik, posmarować dżemem, polać sosem czekoladowym, wyłożyć odrobinę bitej śmietany i ułożyć owoce. Przykryć drugim naleśnikiem. Ten posmarować wybranym dżemem, sosem czekoladowym, obłożyć bitą śmietaną i owocami. 
Składać tak aż do wyczerpania składników. 

Podawać od razu lub po schłodzeniu. 




Smacznego! 



Przepis bierze udział w zabawie "Dżem dobry, pobudka"

Dżem dobry, pobudka

2 komentarze: