Śniadanie wcale nie musi być nudne! Wystarczy odrobina inwencji i szczypta pomysłu, aby zwykłe, poranne naleśniki bez charakteru zmieniły się w zgrabny torcik :-)
Stop monotonii! Próbowaliście już wersji czekoladowej naleśników? Jeśli nie, to najwyższy czas na zmiany! Aby propozycja ta była także zdrowsza, część mąki zwykłej zastąpiłam mąką orkiszową razową, bogatą w błonnik i wiele cennych witamin.
Zrezygnowałam też z dodatkowej porcji cukru, a to dzięki Dżemom Łowicz 100 % z Owoców, które powstają tyko i wyłącznie z owoców, bez cukru i substancji konserwujących.
Poszczególne placuszki przełożone są pysznymi dżemami (wybierzcie swoje ulubione smaki, ja polecam truskawkowy i z czarnej porzeczki, których użyłam w tym przepisie), sosem czekoladowym, bananami, gruszkami w karmelu i bitą śmietaną - tu też jest wersja de lux, bowiem smaki w niej ukryte to konfitura z płatków dzikiej róży i skórka pomarańczowa.
Tak sobie myślę, że w taki sposób mogłabym rozpoczynać każde śniadanie, a szczególnie to urodzinowe!
Przygotowanie tej pyszności jest bananlnie proste i szybkie; czasami, wieczorem dnia poprzedniego przygotowuję ciasto naleśnikowe, chłodzę w lodówce, a rano smażę naleśniki od razu na 2 patelniach.
Torcik wystarczy dla 4-6 osób.
Zdecydowanie polecam!
Naleśniki:
(na 10-12 sztuk o średnicy ok. 20 cm)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Jajka ubić na puszystą masę, dodać mleko, szczyptę soli, olej i przesiać oba rodzaje mąki i kakao.
Ponownie wymieszać bardzo dokładnie, aby nie było grudek. Dolać gazowaną zimną wodę, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 30 minut
(w tym czasie ciasto zmieni konsystencję, w razie gdyby było zbyt gęste dolać odrobinę wody, jeśli będzie zbyt rzadkie zagęścić odrobiną mąki).
Używając patelni teflonowej usmażyć kolejno 10-12 rumianych naleśników, przestudzić.
Bita śmietana różano-pomarańczowa:
- 300 ml śmietanki 30 % tłuszczu, dobrze schłodzonej
- 2 łyżeczki żelatyny namoczone w 3 łyżkach zimnej wody
- 1 łyżeczka konfitury z płatków dzikiej róży
- skórka otarta z 1/4 pomarańczy (wcześniej dokładnie umytej)
Namoczoną żelatynę razem z naczyniem, w której się moczyła wstawić do większego naczynia z gorącą wodą, mieszając rozpuścić żelatynę.
Śmietankę ubić na stywno z konfiturą i skórką, dodać rozpuszczoną żelatynę i krótko zmiksować, przełożyć do rękawa cukierniczego.
Sos czekoladowy:
- 100 g gorzkiej czekolady (można zastąpić mleczną)
- 50 ml mleka
- 50 ml śmietanki 30% tł.
Mleko i śmietankę zagotować i zdjąć z ognia. Dodać czekoladę połamaną na kawałki i wymieszać do rozpuszczenia i połączenia. Lekko przestudzić.
Dodatkowo:
- 2 opakowania Dżemu 100 % z Owoców (ja wybrałam truskawkowy i z czarnej porzeczki)
- 2 banany, obrane i pokrojone w plasterki, skropione odrobiną soku z cytryny
- 2 gruszki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Cukier rozpuścić na patelni. Gdy zacznie się karmelizować dodać pokrojone na ósemki gruszki i skarmelizować z obu stron. Ostudzić.
Na paterę wyłożyć pierwszy naleśnik, posmarować dżemem, polać sosem czekoladowym, wyłożyć odrobinę bitej śmietany i ułożyć owoce. Przykryć drugim naleśnikiem. Ten posmarować wybranym dżemem, sosem czekoladowym, obłożyć bitą śmietaną i owocami.
Składać tak aż do wyczerpania składników.
Podawać od razu lub po schłodzeniu.
Smacznego!
Przepis bierze udział w zabawie "Dżem dobry, pobudka"
takie śniadanie! ja cię kręcę!
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu wspaniałe ;)
OdpowiedzUsuń