16 grudnia 2014

"KOLIBER" BANANOWO-GRUSZKOWY Z MĄKĄ ORKISZOWĄ I PRZYPRAWAMI KORZENNYMI

Pyszny, wilgotny tort z ciasta bananowo-gruszkowego z przyprawami korzennymi, przełożony konfiturą morelową i masą serowo-cytrynową, oblany polewą z prawdziwej czekolady, ozdobiony płatkami migdałowymi - szybka alternatywa dla piernika 


Jedząc dokładkę tego pysznego ciasta doszłam do wniosku, że z powodzeniem może udawać świąteczny piernik (jeśli w Waszej lodówce nie dojrzewa ciasto, bo nie planowaliście piernika w tym roku). 
Jest bardzo miękkie, niezwykle aromatyczne i rozpływające się w ustach, a dodatek przyprawy do piernika sprawia, że podczas pieczenia w domu panuje złudzenie, że to piernik tak pachnie. Najlepsze jest dopiero po przełożeniu konfiturą, powidłami lub kremem i dzięki tym dodatkom zyskuje na smaku w kolejnych dniach. Ciasto na bananach i oleju rzepakowym, z dodatkiem razowej mąki na pewno spodoba się dbającym o linię, więc warto się skusić! 
Polecam! 




Składniki: 
  • 3 jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 120 g cukru brązowego
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli morskiej
  • 100 g mąki razowej orkiszowej
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków (lub zamiast tych 3 przypraw 2 łyżeczki gotowej przyprawy do piernika)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 100 g bardzo dojrzałych bananów (zważonych po obraniu)
  • 100 g dojrzałej gruszki (zważonej po obraniu i wyjęciu gniazda nasiennego)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 2 tortownice o średnicy 20 cm
  • papier do pieczenia
Białka ubić na sztywno z solą, odstawić. 
Banany zmiksować z gruszką i sokiem z cytryny na gładką masę. 
Żółtka utrzeć z cukrem i wodą na białą i puszystą masę. 
Mąki wymieszać z cynamonem, kardamonem, goździkami i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Dodać zmiksowane owoce, wlać olej. Wszystko dokładnie wymieszać szpatułką. 
Wmieszać ubite białka. 
Piekarnik włączyć, ustawić temperaturę 180 C. 
Ciasto przełożyć do tortownic wyłożonych papierem do pieczenia i piec przez ok. 30 minut, aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy po wyjęciu. 
Ostudzić na kratce kuchennej. 
Każdy placek przeciąć poziomo na dwie części. 



Masa serowo-cytrynowa:
  • 200 g serka mascarpone
  • 120 g serka waniliowego homogenizowanego (gęstego)
  • skórka otarta z połowy dokładnie umytej cytryny
  • dodatkowo:
  • 200 g konfitury morelowej lub powideł śliwkowych 
  • prażone płatki migdałowe do przybrania (ok. 100 g) 
  • 100 g gorzkiej i 50 g mlecznej czekolady
  • 50 ml mleka 3,2 % tł.
Mascarpone wymieszać z serkiem waniliowym i skórką cytrynową. 


Złożenie:
Na paterę wyłożyć pierwszy blat ciasta, posmarować 1/3 części konfitury morelowej, przykryć drugim blatem.
Ten posmarować 1/3 konfitury i 1/3 kremu cytrynowego. Przykryć trzecim blatem.
Posmarować resztą konfitury i 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem. Wierzch i boki posmarować kremem. Schłodzić w lodówce. 

Przygotować polewę czekoladową:
Mleko zagotować. Zestawić z ognia. Dodać połamaną czekoladę i mieszać, do jej rozpuszczenia. 
Polać wierzch i posmarować boki ciasta. 
Udekorować prażonym i płatkami migdałowymi. 

Ciasto jest bardzo wilgotne, ale jednocześnie puszyste i bardzo długo świeże. Najlepiej smakuje po nocnym chłodzeniu w lodówce. Z każdym dniem zyskuje na smaku. 




Smacznego! 



Korzenne przysmaki Wigilia 2014
zBLOGowani.pl

1 komentarz: