16 grudnia 2014

KEKS OWOCOWY

Taki, jaki pamiętacie z dzieciństwa :-) 



Świetny pomysł na prezent dla przyjaciół, znajomej pani w sklepie czy listonosza :-) 

Na pewno każdy z Was pamięta ten smakołyk z dzieciństwa i jadł go nie raz. Ja uwielbiałam jedzić do mojej Cioci, która była mistrzynią w tego typu wypiekach i zawszem już od drzwi, pytałam, czy upiekła keks :-) 
Niezwykle prosty, bezproblemowy i wyjątkowo świąteczny. Należy do tej grupy ciast, w których smak dojrzewa z czasem, więc można upiec na kilka dni przed świętami. 
Przed pieczeniem warto zaopatrzyć się w dobrej jakości bakalie, których mamy teraz taki wybór, że ciocine rodzynki i farbowaną skórkę pomarańczową możemy zastąpić swoimi ulubionymi, naturalnymi bakaliami, np. żurawiną, wiśniami, morelami suszonymi na słońcu (które nie są pomarańczowe, a brązowe, a to dzięki temu, że nie zawierają niepotrzebnych konserwantów), figami, morwą i innymi. 
Krakusom polecam sklep "Blisko Natury - Blisko Ciebie" na Placu Imbramowskim, gdzie w miłej atmosferze można zrobić zakupy :-) Znajdziecie tam wiele ciekawych składników do świątecznych wypieków :-)



A zatem do pieczenia!

Składniki:
(na jeden keks o długości ok. 22 cm) 

  • 150 g owoców suszonych (dajcie swoje ulubione, ja wybrałam żurawinę, morelę, skórkę pomelo i garstkę orzechów włoskich)
  • 3 łyżki wódki
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 150 g maki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 130 g masła, stopionego i ostudzonego
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy i 1/2 cytryny (dokładnie umytych i wyparzonych) 
  • szczypta soli
  • papier do pieczenia do formy keksówki

Owoce pokroić na drobne kawałki, zalać wódką i odstawić na 1 godzinę (lub całą noc). 
Piekarnik włączyć i ustawić temp. 175 C. 
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. 
Jajka utrzeć z solą i cukrem na białą i puszystą masę. Dolać stopione masło, dodać owoce (razem z pozostałą wódką) i skórki otarte z cytryny i pomarańczy, przesiać mąkę z proszkiem. Dokładnie wymieszać. 
Przełożyć do formy i piec przez ok. 45-50 minut, aż wykałaczka wbita w środek ciasta po wyjęciu będzie sucha. 

Ostudzić na kratce kuchennej. Przechowywać w chłodnym miejscu, szczelnie zawiniętę w papier pergaminowy. Można polać ulubiona polewą (dzięki temu keks pozostanie dłużej świeży) lub posypać cukrem pudrem. 


Smacznego! 

Słodki Prezent

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. To skórka pomarańczowa i cytrynowa tak działają, no i świeże, wiejskie jajka :-)

      Usuń