21 kwietnia 2015

LODY BATATOWE

Z pomarańczami i wanilią




Tak mi spieszno do lata, że próbują je za wszelką cenę wywołać :-) 
Przygody z batatami ciąg dalszy: na deser lody batatowo-pomarańczowe, z wanilią i likierem wiśniowym, słodzone tylko i wyłącznie miodem oraz puree batatowym. 
Było pysznie i zaskakująco, gdyż nikt nie chciał uwierzyć w mój sekretny składnik. 
Dodatek batatów nie tylko posłodził deser naturalnym cukrem, ale też dodatkowo zagęścił i postawił tę kropkę nad "i". Pomarańcza świetnie uzupełniła intensywnie słoneczne smaki. 
Nie wiedziałam, że bataty można tak wszechstronnie wykorzystać w kuchni! 



Składniki:
(na 2 półlitrowe pojemniki)

  • 150 g serka mascarpone
  • 100 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 250 ml śmietanki 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 4 łyżki miodu (można dodać więcej)
  • 1/2 ugotowanego w skórce batata (ok. 150 g), obranego i zmiksowanego na puree
  • sok z połowy cytryny
  • sok z połowy pomarańczy
  • skórka otarta z połowy pomarańczy (dokładnie umytej i wyparzonej) 
  • 50 ml likieru wiśniowego


Mascarpone i śmietankę zmiksować z pastą waniliową do momentu uzyskania puszystej masy. 
Zmiksowane bataty wymieszać z sokiem z cytryny i pomarańczy, skórką pomarańczową, miodem, likierem i jogurtem. Do tak przygotowanej masy wmieszać porcjami masę śmietanową. W razie potrzeby doprawić większą ilością miodu. Przełożyć do szczelnie zamykanych pojemników i zamrozić (najlepiej przez całą noc). 

Na 15 minut przed podaniem wyjąć z lodówki. 

Smacznego! 



3 komentarze: