1 kwietnia 2015

MAZUREK MALINOWO-RÓŻANY

z chrupiącymi prażonymi płatkami kokosowymi



Powstał z miłości do konfitury z płatków dzikiej róży :-)
Cienkie, kruche ciasto, z kwaśną galaretką malinową (lub domowym dżemem, ważne, żeby był kwaśny) i słodką (bardzo słodką!) polewą z białej czekolady i róży. 
Posypany tylko i wyłącznie chrupiącymi płatkami kokosowymi (podprażenie ich na suchej patelni robi ogromną różnicę!). 
To mój ulubiony mazurek na nadchodzące Święta! 
Skusicie się? ;-) 

    
Składniki ciasta:
  • 120 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego)
  • 165 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • dodatkowo:
  • papier do pieczenia
  • kwadratowa forma o boku 25 cm (użyłam prostokątnej)
  • mały słoik galaretki malinowej (bez pestek)
  • 50 g płatków kokosa (podprażonych na suchej patelni) 

Mąki przesiać do miski, dodać cukier puder, z wanilią (lub wanilinowy) i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać ręką. 
Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i palcami zrobić kruszonkę, rozcierając je z pozostałymi składnikami. Następnie dodać żółtko i zlepić kulę z ciasta (nie za długo, aby nie stało się "przerobione"). 
Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. 

Po tym czasie z całości ciasta odciąć 1/5 i odłożyć na bok. 
Resztę rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o grubości ok. 4 mm. Wyłożyć nim dno formy wyłożonej papierem do pieczenia (ew. naddatki ściąć nożem). 
Z pozostałego ciasta zrobić ozdoby brzegów (wałki, kulki, paski lub inne).
Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. 
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 C. 

Schłodzone ciasto wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut, aż będzie pięknie złote. Ostudzić na kratce kuchennej. 
Posmarować cienką warstwą galaretki malinowej. Na wierzch wyłożyć polewę różaną. 
Posypać ostudzonymi płatkami kokosa. 



Polewa czekoladowo-różana: 
  • 250 g białej czekolady dobrej jakości (nie miałam białej i użyłam karmelowej, jednak następnym razem na pewno użyję czystej białej)
  • 100 ml śmietanki 30 % tł.
  • 80 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki konfitury z płatków dzikiej róży
  • 1 łyżeczka soku z buraków (ugotowanego buraka obrać, zetrzeć na tarce, a sok wycisnąć przez gazę)
Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i odstawić na 5 minut. Wymieszać do stopienia czekolady, do ciepłej masy wmieszać masło. 
Dodać konfiturę i sok, jeszcze raz dokładnie wymieszać i schłodzić. 



Smacznego! 

1 komentarz:

  1. Pięknie wygląda!
    A konfiturę z płatków dzikiej róży darzę wielką miłością:)

    OdpowiedzUsuń