Powstał z miłości do konfitury z płatków dzikiej róży :-)
Cienkie, kruche ciasto, z kwaśną galaretką malinową (lub domowym dżemem, ważne, żeby był kwaśny) i słodką (bardzo słodką!) polewą z białej czekolady i róży.
Posypany tylko i wyłącznie chrupiącymi płatkami kokosowymi (podprażenie ich na suchej patelni robi ogromną różnicę!).
To mój ulubiony mazurek na nadchodzące Święta!
Skusicie się? ;-)
Składniki ciasta:
- 120 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego)
- 165 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- dodatkowo:
- papier do pieczenia
- kwadratowa forma o boku 25 cm (użyłam prostokątnej)
- mały słoik galaretki malinowej (bez pestek)
- 50 g płatków kokosa (podprażonych na suchej patelni)
Mąki przesiać do miski, dodać cukier puder, z wanilią (lub wanilinowy) i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać ręką.
Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i palcami zrobić kruszonkę, rozcierając je z pozostałymi składnikami. Następnie dodać żółtko i zlepić kulę z ciasta (nie za długo, aby nie stało się "przerobione").
Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Po tym czasie z całości ciasta odciąć 1/5 i odłożyć na bok.
Resztę rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o grubości ok. 4 mm. Wyłożyć nim dno formy wyłożonej papierem do pieczenia (ew. naddatki ściąć nożem).
Z pozostałego ciasta zrobić ozdoby brzegów (wałki, kulki, paski lub inne).
Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 C.
Schłodzone ciasto wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut, aż będzie pięknie złote. Ostudzić na kratce kuchennej.
Posmarować cienką warstwą galaretki malinowej. Na wierzch wyłożyć polewę różaną.
Posypać ostudzonymi płatkami kokosa.
Polewa czekoladowo-różana:
- 250 g białej czekolady dobrej jakości (nie miałam białej i użyłam karmelowej, jednak następnym razem na pewno użyję czystej białej)
- 100 ml śmietanki 30 % tł.
- 80 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki konfitury z płatków dzikiej róży
- 1 łyżeczka soku z buraków (ugotowanego buraka obrać, zetrzeć na tarce, a sok wycisnąć przez gazę)
Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i odstawić na 5 minut. Wymieszać do stopienia czekolady, do ciepłej masy wmieszać masło.
Dodać konfiturę i sok, jeszcze raz dokładnie wymieszać i schłodzić.
Smacznego!
Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńA konfiturę z płatków dzikiej róży darzę wielką miłością:)